ALERTĂ ÎN CARDIOLOGIE! Românii consumă dublul dozei normale de sare
Hipertensiunea arterială(HA) afectează aproape jumătate din populația adultă a țării , mortalitatea prin boli cardiovasculare fiind printre cele mai ridicate din Europa.
De Redactia Observator la 19.02.2017, 12:19Hipertensiunea arterială(HA) afectează aproape jumătate din populația adultă a țării , mortalitatea prin boli cardiovasculare fiind printre cele mai ridicate din Europa.
45,1 LA SUTĂ DIN POPULAȚIA ADULTĂ are HA potrivit rezultatelor celui mai recent studiu de prevalență a hipertensiunii și a factorilor de risc cardiovascular, SEPHAR III,efectuat de Societatea Română de Hipertensiune.Aceasta înseamnă că în 2016 sunt la nivelul Romîniei 7,4 milioane de persoane adulte care suferă de hipertensiune.
Totuși, 80,1 la sută dintre adulții hipertensivi știu că au această boală, deci 1 din 5 români nu este diagnosticat, fiind expus unor riscuri majore în ceea ce privește starea de sănătate.
În ultimii 11 ani rata celor care știu că au HA a crescut semnificativ, de la 44,3 la sută , la 80,9 la sută. Studiul SEFAR III relevă și creșterea numărului celor care urmează un tratament corect pentru hitertensiune- de la 38,9 la sută în 2005, la 75,2 la sută în 2016 dintre cei diagnosticați.
Prof.Dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății Române de Hipertensiune a precizat pentru Jurnalul Național că se impun programe de prevenție și informare astfel încât factorii de risc să fie evitați încă de la vârstele fragede. Miscarea și alimentația corectă sunt determinante pentru a preveni hipertensiunea , care este asociată cu diabetul și obezitatea. În acest sens Maria Dorobanțu a spus că regimul alimentar excesiv sodat contribuie la apariția bolilor cardiace, românii consumând o doză dublă de sare fată de normal. Asfel, față de 6 grame pe zi,norma acceptată din punct de vedere medical, acestia consumă în medie 12 grame de sare zilnic.În restaurante și fast food rețetele sunt de regulă excesiv sodate.
Președintele SRH a menționat că medicamentele existente pe piața din România permit tratamente corecte și eficiente pentru hipertensiunea arterială.
Specialiști, clinicieni, cercetărori de renume s-au reunit la Sinaia în zilele de 17-18 februarie în cadrul primei Conferințe Europene de Microcirculație Coronariană și Hipertensiune pentru găsirea unor soluții pentru scăderea mortalității prin sindroame coronariene acute și complicații neurologice .Maria Dorobanțu a subliniat că datele din studiul SEFAR III vor fi oferite Ministerului Sănătății pentru a fi baza unor acțiuni coerente de prevenție și organizare a sistemului public de sănătate, cu speranța că nu vor fi închise în sertare, așa cum a fost cazul studiilor anterioare.
DAN CONSTANTIN