ANAF face noi precizări privind Declarația 600. Câți contribuabili au depus deja Formularul 600
ANAF face noi precizări cu privire la Declarația 600, anunțând câți contribuabili au depus deja Formularul 600.
De Redactia Observator la 25.01.2018, 17:56ANAF face noi precizări cu privire la Declarația 600, anunțând câți contribuabili au depus deja Formularul 600.
Astfel, dintre cei 210.000 de contribuabili persoane fizice care au obligaţia de a depune formularul 600 în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale (CAS) şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) peste 19.000 au depus-o deja.
"Numărul contribuabililor care au depus formularul 600 până la data de 25.01.2018 este 19.429", se arată într-un comunicat ANAF.
Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a declarat recent că autorităţile iau în calcul ca plata contribuţiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale să se realizeze pe baza CNP, fără a se depune Fomularul 600.
"Nu suntem singura ţară din Europa în care se plătesc contribuţii la venitul realizat. Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat şi i se reţin contribuţiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuţii. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune Formularul 600, pentru a nu se mai deplasa la ghişeul organului fiscal, şi a putea să facă plata contribuţiilor pe bază pe CNP în suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat", a spus Mişa, la audierile din Comisia economică a Senatului.
Calculul se face fără a lua în considerare salariile
Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului sunt: venitul net din activităţi independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, venitul/câştigul din investiţii, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi venitul brut/venitul impozabil din alte surse.
După ce au fost identificate toate aceste venituri, se constată dacă venitul cumulat obţinut în anul precedent (cel din 2017 pentru declaraţia din 2018) depăşeşte plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni).
Dacă în urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obţinut în anul 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie să depună Formularul 600 şi datorează obligatoriu cel puţin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei.