Angajații Primăriei Iași țin jurnal de coronavirus
Jurnal de COVID. Este ideea angajaţilor Primăriei din Iaşi care şi-au propus să ţină o evidenţă exactă în fiecare zi a persoanelor cu care se întâlnesc. Astfel îi ajută pe medicii epidemiologi, în cazul în care unul dintre ei este confirmat cu noul coronavirus.
De Clara Mihociu la 14.04.2020, 21:55- Angajații Primăriei Iași notează în fiecare zi persoanele cu care intră în contact.
- Informațiile i-ar putea ajuta pe medici, în cazul în care unul dintre angajați se infectează.
Jurnal de COVID. Este ideea angajaţilor Primăriei din Iaşi care şi-au propus să ţină o evidenţă exactă în fiecare zi a persoanelor cu care se întâlnesc. Astfel îi ajută pe medicii epidemiologi, în cazul în care unul dintre ei este confirmat cu noul coronavirus.
Funcţionarii publici din Iaşi fac zilnic propria lor anchetă epidemiologică. Fiecare îşi notează cu cine intră în contact. Iar dacă vreunul s-ar infecta cu COVID-19, epidemiologii vor şti exact de unde să înceapă ancheta.
"Am lista pornită, persoana de contact, data. Am trecut numele, colegii mei și cei care au trecut prin fața mea".
Silvia este consilier la Primăria Iaşi. Pe lista ei au ajuns şi corespondenţii Observator care au vorbit cu ea.
"Mi se pare corect, pentru că e pentru protecția personală și a celor din jur. Și să îmi spuneți cum vă numiți. Dacă nu ați avea lista v-ați aduce aminte? Mai greu, mai greu".
Măsura a fost luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi este valabilă pentru toţi angajaţii municipalităţii.
Mihai Chirica, primar Iași: Trebuie să le ținem pentru a deveni cât mai eficienți când apare un caz.
"Pe un caiet, câți aveți astăzi? Cinci. Ați notat tot? Da. Începând de ieri".
"În caz că apare o problemă mi se pare o idee foarte bună".
DSP Iaşi are în acest moment peste o sută de anchete epidemiologice în derulare.
Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: S-au stabilit contacții direcți și indirecți, izolarea la domiciliu, dacă au simptome sunt testați și dacă sunt pozitivi sunt internați.
Clara Mihociu, reporter Observator: Unul dintre motivele care îi fac pe specialiști să spună că acest virus este extrem de periculos este tocmai faptul că se poate răspândi foarte ușor. Mare parte din pacienți sunt asimptomatici, așadar cea mai bună metodă de a ne proteja este evitarea contactului cu persoane necunoscute.
Onestitatea este crucială.
Irina Teodorescu, medic epidemiolog Spitalul de Boli Infecțioase Iași: Surpriza mare e când descoperim că e pozitiv. Persoana nu e vinovată, dar problema mare e că poate transmite la cei din jur.
În judeţul Iaşi, au fost confirmate până acum 119 persoane infectate cu COVID-19.