Moduri prin care angajatorii pot încuraja implicarea angajaților
Un angajat implicat și dornic de a se dezvolta va începe să-și asume responsabilități mai mari doar atunci când se simte apreciat și valoros pentru companie.
De Redactia Observator la 20.02.2020, 14:30Un angajat implicat și dornic de a se dezvolta va începe să-și asume responsabilități mai mari doar atunci când se simte apreciat și valoros pentru companie.
Pentru ca aceste lucruri să se concretizeze cât mai repede, angajatorul trebuie să pună la dispoziția oamenilor cât mai multe beneficii și servicii dedicate dezvoltării personale și profesionale. Iată câteva dintre acestea:
Cultura pozitivă la locul de muncă
Aceasta se poate încuraja prin programe specifice sau printr-o atitudine deschisă față de zile libere, concedii sau alte beneficii de care se pot bucura angajații fără a simți presiuni. Angajatorii pot organiza cursuri de specializare sau dezvoltare personală în cadrul companiei, dar pot și să aloce anumite sume anuale pe care angajații să le poată accesa când își doresc să urmeze anumite cursuri online. Fie că este vorba de învățarea unui nou skill sau al unui program, angajații au nevoie să se simtă încurajați la locul de muncă. De asemenea, discuțiile despre vouchere de vacanta pot fi un pas în față către recompensarea suplimentară a angajaților. Bugetele și activitatea companiilor trebuie concentrate pe cei care joacă un rol important în succesul acesteia, deoarece tot mai mulți angajați din generațiile tinere apreciază această abordare. O companie care nu acordă suficientă importanță formării constante, dar și înțelegerii importanței adevăratelor beneficii, va fi ocolită de candidații valoroși.
Comunicarea
Ierarhiile clasice prezente în majoritatea companiilor descurajează comunicarea între manageri și angajați. Pentru a restrânge aceste diferențe este important ca aceștia să poată discuta deschis ori de câte ori este nevoie. Angajații noi pot învăța lecții importante de la cei cu experiență și se pot integra mai ușor în colectiv. Mai mult decât atât, odată ce rolul lor este mai bine conturat în activitatea firmei, vor putea să se implice cu mai mult interes și curiozitate. Acest lucru nu poate decât să ducă la o dezvoltare rapidă și la o satisfacție mai mare. Supervizorii sau șefii de echipă trebuie să știe să gestioneze situațiile mai complicate care pot apărea și să aibă mereu ușa deschisă pentru orice întrebări sau nelămuriri. Inclusiv amenajarea spațiilor de birouri poate schimba această dinamică. Mai multe spații deschide, aranjarea de tip insulă sau desființarea birourilor personale sunt doar câteva dintre noile implementări adoptate de companii. Desigur, birourile închise și spațiile pentru ședințe și conferințe trebuie păstrate pentru momentele în care se discută lucruri importante sau când au loc întâlniri de afaceri între partenerii companiei.
Accesul la tehnologia de ultimă generație
Pentru ca angajații să-și poată face treaba cât mai repede și bine, ei au nevoie de ustensilele potrivite. Computerele, laptopurile, dar și software-urile trebuie să îndeplinească standarde ridicate în orice companie care se respectă și care lucrează cu cele mai bune materiale și programe. Dacă vor simți că pot să-și îndeplinească sarcinile cu ușurință, angajații vor fi mai puțin tentați să caute alte locuri de muncă în firme care promit echipament mai performant. Orice om pasionat de ceea ce face va căuta avantajul de a folosi tehnologie de ultimă generație și va aprecia o companie care investește în aparatura pusă la dispoziție celor care muncesc din greu. Dacă nu se conformează acestor nevoi, o companie poate pierde oameni valoroși, cu riscul de a rămâne în urmă pe toate planurile.
Implicarea angajaților nu poate veni doar din pasiune sau dorință de a munci, dacă angajatorul nu pune la dispoziție suficiente modalități de a o încuraja. Generația tânără nu poate fi păcălită doar prin salarii mari și are nevoie de acces la beneficii care fac diferența. Fie că este vorba de o deschidere accentuată spre comunicare și cultură pozitivă sau beneficii sub formă de vouchere, companiile moderne trebuie să pună accent pe starea de bine și aprecierea muncii.
Sursa foto: pexels.com