Antena LIVE

Curs valutar

Anul şcolar 2018-2019. O nouă metodologie, bani mai mulţi pentru elevi şi schimbări privind notele la examene

Noutăţi importante anunţate pentru anul şcolar 2018-2019. Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a aprobat prin ordin noua Metodologie-cadru privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare.

De la 02.08.2018, 10:25
WhatsApp
Anul şcolar 2018-2019. O nouă metodologie, bani mai mulţi pentru elevi şi schimbări privind notele la examene

Noutăţi importante anunţate pentru anul şcolar 2018-2019. Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a aprobat prin ordin noua Metodologie-cadru privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare.

Astfel, începând cu anul şcolar 2018-2019, competiţiile şcolare se vor desfăşura pe baza unei noi metodologii-cadru, printre noutăţi fiind acordarea unui număr de locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor naţionale, la toate disciplinele, posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate la un alt an de studiu, stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa naţională a olimpiadei, precum şi dublarea alocărilor financiare pentru elevii şi profesorii prezenţi la etapa naţională a olimpiadelor şcolare.

De asemenea, s-a stabilit că, de regulă, etapa naţională a olimpiadelor se desfăşoară în universităţile de stat din România, pentru ca olimpicii să ia contact cu facilităţile de nivel european oferite de către universităţile româneşti, anunţă Ministerul Educaţiei.

Anul şcolar 2018 - 2019, mai mulţi bani pentru elevi şi profesori

Pe acelaşi subiect

Un element care face diferenţa în comparaţie cu reglementările precedente este reprezentat de dublarea alocărilor financiare pentru elevii şi profesorii prezenţi la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă şi cazare.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a aprobat prin ordin noua metodologie-cadru privind organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare, iar forma finală a documentului este una substanţial îmbunătăţită, ca urmare a consultării publice organizate.

Noua metodologie-cadru prevede acordarea unui număr sporit de locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor naţionale, la toate disciplinele, posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate la un an de studiu, la un alt an de studiu, precum şi stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa naţională a olimpiadei.

Numărul participanţilor la etapa naţională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie şi 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate judeţele şi sectoarele municipiului Bucureşti. Se califică, la etapa naţională, cei 47 de câştigători ai etapei judeţene - din cele 41 de judeţe şi 6 (şase) sectoare ale municipiului Bucureşti - la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul naţional.

Notele la examene, corectate în alt judeţ

Pentru a se califica la etapa naţională, participanţii trebuie să obţină un punctaj cel puţin egal cu 40% din punctajul maxim posibil de obţinut la etapa judeţeană/ de sector. În cazul în care, la nivelul judeţului/sectorului, nu există participanţi care să întrunească această condiţie, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate locurilor suplimentare.

În cazul în care locurile suplimentare nu se ocupă, acestea pot fi transferate la alt an de studiu, în limita unui procent de maximum 50% din locurile suplimentare, fără a se depăşi, la etapa naţională, 110 locuri pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, respectiv 85 pentru celelalte olimpiade.

S-a decis, în acelaşi timp, ca evaluarea lucrărilor elevilor participanţi la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare să aibă loc fie în alt judeţ (judeţul evaluator) decât cel în care a fost susţinută proba (judeţul de origine), fie la Comisia Centrală a Olimpiadei. 

De asemenea, vor fi dublate sumele pentru elevii şi profesorii prezenţi la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă şi cazare. Totodată, în premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor, etapa naţională.

Aceasta se va face în cuantum identic cu plăţile practicate pentru evaluarea naţională şi examenul naţional de bacalaureat în anul şcolar respectiv, cu excepţia evaluatorilor, ale căror remuneraţii sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la EN/examenul de bacalaureat, mai spune Ministerul Educaţiei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

elevi metodologie schimbari
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024