Țară, țară, vrem meseriași!
Meseriaşii României sunt puţini şi din ce în ce mai căutaţi. Iar meseriaşii buni şi ieftini sunt o specie pe cale de dispariţie.
De Redactia Observator la 07.06.2014, 20:26Meseriaşii României sunt puţini şi din ce în ce mai căutaţi. Iar meseriaşii buni şi ieftini sunt o specie pe cale de dispariţie
Tot mai multe companii, în special din industrie, au înţeles că trebuie să se ocupe chiar ele de pregătirea viitorilor angajaţi. Aşa că au început să îşi creeze propria forţă de muncă.
Pregătirea începe din şcolile profesionale, reînfiinţate din 2012 de Ministerul Educaţiei. La finalul studiilor, cei mai buni sunt angajaţi. Salariile, însă, nu sunt din cele mai motivante.
Robotul lui Robert parchează mai bine decât mulţi şoferi de pe străzile noastre. O maşinărie creată într-un laborator de şcoală pare o simplă joacă. Dar în spatele ei stau câteva minţi pasionate care îşi construiesc, de fapt, un viitor.
Până va ajunge să proiecteze maşini de spălat sau să programeze roboţi industriali, Robert trebuie să termine şcoala. Acum este elev în clasa a X-a, dar are deja o diplomă şi multe cunoştinţe practice.
În 2009, şcolile de meserii au fost desfiinţate de Ministerul Educaţiei şi reînfiinţate abia în 2012. În noua formă, învăţământul profesional este un parteneriat între autoriăţile locale, inspectoratele şcolare şi firme. Astăzi, Mihai şi colegii lui au primit o veste bună de la firma parteneră a şcolii.
Ana încă mai învaţă meserie, învaţă să comunice şi speră la un loc de muncă mult mai bine plătit. Are şi unde să găsească.
Numai pentru Bucureşti, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de muncă a făcut publice aproape 13 mii de locuri de muncă pentru meseriaşi. Problema ar fi doar nivelul salariilor