Arafat explică unde a greșit medicul care l-a consultat pe Ioan Gyuri Pascu: “Există suspiciuni că anumite chestiuni au fost privite superficial”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că medicul de la Serviciul de Ambulanţă nu i-a făcut o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu şi există suspiciuni că anumite chestiuni au fost privite superficial, precizând că trebuie văzut care era atunci starea pacientului şi de ce a decis medicul aşa.
De Redactia Observator la 29.09.2016, 12:08Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că medicul de la Serviciul de Ambulanţă nu i-a făcut o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu şi există suspiciuni că anumite chestiuni au fost privite superficial, precizând că trebuie văzut care era atunci starea pacientului şi de ce a decis medicul aşa.
Raed Arafat a precizat că în cazul în care se sesizează că un pacient a făcut atac de panică, nu există o procedură foarte clar stabilită, deciziile privind actul medical fiind luate de medicii sosiţi la intervenţii.
Arafat a spus că în Colegiul Medicilor se va decide dacă actul medical la prima intervenţie în cazul lui Ioan Gyuri Pascu a fost unul corect.
"S-a dat raportul care s-a făcut de către Corpul de control al Departamentului împreună cu controlul Ministerului Sănătăţii. Împreună au lucrat şi s-a dat un raport care va fi înaintat Colegiului Medicilor pe aspectele medicale. Da, există suspiciuni că poate că anumite chestiuni au fost privite superficial. Dar acest lucru nu putem să-l decidem noi, trebuie să-l decidă Colegiul Medicilor”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că, după primul apel la numărul 112, cazul a fost clasat „cod verde”, ceea ce reprezenta doar necesitatea unei consutaţii.
"Medical vorbind, este posibil ca cele două situaţii să fie disociate total şi să se întâmple aşa ceva sau pot fi corelate. Asta Colegiul Medicilor trebuie să vadă pe baza rapoartelor autopsiei, raportul toxicologic şi tot. Dar, medical, este posibil (ca un medic de la Serviciul de Ambulanţă, n.r.) să vă vadă pe o problemă şi să aveţi ceva pentru care să vă consulte şi după care medicul respectiv să se trezească că peste o oră, două, trei aţi păţit altceva. Deci, medical, este posibil”, a mai spus Arafat.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) a transmis, joi, o cronologie a intervenţiei în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, arătând că la primul apel făcut la 112 motivul invocat a fost "atac de panică", aceasta fiind şi diagnosticul pus de medicul care i-a administrat artistului un calmant, în condiţiile în care "tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2 erau în limite normale", iar pacientul nu a comunicat doctorului alte informaţii privind starea de sănătate. SABIF mai spune că la al doilea apel la 112 motivul invocat a fost "cianoză, comă”.
"La ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier. La faţa locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panică şi insomnie cu debut în urmă cu mai multe zile. S-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2, toate acestea fiind în limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind în tratament prin fizioterapie", arată reprezentanţii SABIF, într-un comunicat de presă.
Aceştia precizează că Gyuri Pascu nu a comunicat medicului alte informaţii privind starea lui de sănătate, iar doctorul a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie, administrând tratament cu diazepam ½ f ÎM.( 1 ml.)
Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă mai spun că la ora 04:46 a fost înregistrat un nou apel pentru Gyuri Pascu, motivul solicitării fiind, de această dată, "cianoză, comă”.
Conform sursei citate, primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim ajutor de la SMURD, care a şi început manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.
"În conformitate cu procedurile existente, forţele de intervenţie fiind suficienţe la caz , ambulanţa de la SABIF a fost declarată disponibilă la locul solicitării. Pentru analiza unei eventuale răspunderi disciplinare a fost declanşată încă din data de 26.09.2016 procedura stabilită prin Codul Muncii şi RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. În situaţia în care comisia de disciplină va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, care este instituţia competenţă pentru verificarea acestor aspecte. Conducerea SABIF asigură opinia publică de deplină transparenţă în gestionarea acestui caz şi va informa în continuare cu privire la rezultatele finale ale analizelor şi anchetelor aflate în derulare", adaugă reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că echipa de control va înainta un raport ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, informaţiile de până acum denotând o posibilă abordare terapeutică superficială din partea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.