Asociațiile și fundațiile vor putea prelua lunar 20 de câini fără stăpân din adăposturile publice
Asociaţiile şi fundaţiile care activează în domeniul protecţiei animalelor vor putea prelua lunar un număr de 20 de câini din adăposturile publice. Acestea sunt noile reglementări care facilitează adopţia câinilor fără stăpân.
De Cornel Preda la 19.02.2021, 14:14Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat în luna iulie 2020 un proiect de modificare şi completare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.059/2013.
„Decizia a fost luată atât pentru a facilita procesul de adopţiei al câinilor fără stăpân şi a sprijini asociaţiile şi fundaţiile care activează în domeniul protecţiei animalelor în acest sens, dar şi pentru a degreva consiliile locale de costurile pe care le implică organizarea de adăposturi publice şi de îngrijire a câinilor”, se arată în comunicatul ANSVSA.
La momentul actual pe teritoriul României funcţionează un număr de 171 de adăposturi înregistrate sanitar veterinar, dintre acestea mai puţin de 50% fiind adăposturi publice (aparţinând consiliilor locale) care derulează efectiv activităţi de gestionare a câinilor fără stăpân, în condiţiile în care, în prezent, există peste 2.600 de localităţi care au statutul de comună şi nu dispun de suportul financiar necesar organizării unor adăposturi.
Pandemia de coronavirus a salvat zeci de animale
Cererile de adopţie s-au dublat în primele luni ale pandemiei, când oamenii erau obligaţi să stea izolaţi, acasă.
Psihologii spun că un câine sau o pisică sunt o adevărată terapie, mai ales în vremuri atât de incerte.
Pandemia a schimbat inclusiv procesul de adopție, oamenii nemaifiind nevoiți să se deplaseze la adăposturi. Acum, adopţiile de animale se pot face și online.