Ateliere creative de modeling şi design vestimentar, pentru copii, la Cluj
În condiţiile în care şcoala românească încă pune accent pe teorie, din ce în ce mai mulţi părinţi caută pentru copiii lor locuri în care să aplice practic ceea ce învaţă.
De Redactia Observator la 04.12.2019, 17:26- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În condiţiile în care şcoala românească încă pune accent pe teorie, din ce în ce mai mulţi părinţi caută pentru copiii lor locuri în care să aplice practic ceea ce învaţă. Iar acolo unde talentul copilului nu îşi găseşte corespondent în materiile de curs, cercuri unde pot să îşi dezvolte aptitudinile. Iar dacă la Palatul Copiilor din Cluj, oricine poate găsi o activitate extraşcolară interesantă, un Hub din oraş oferă mai mult decât o activitate extraşcolară. Acolo copiii învaţă din propriile greşeli.
La Palatul Copiilor din Cluj, copiii pot alege dintr-o mulţime de cercuri şi ateliere. De la cele mai banale, cum ar fi cursuri de limba engleză, până la cele mai inedite cum ar fi cercul de modeling şi design vestimentar.
Cursurile sunt gratuite, aşa că părinţii şi copiii lor pot alege ce să facă în timpul liber fără teama unor costuri exorbitante. Un alt loc unde copiii pot să înveţe şi să se relaxeze în acelaşi timp a fost construit, tot la Cluj, din fonduri europene.
Bianca Balea, sociolog: Discutam cu parintii despre interesele copiilor, ce le place lor sa faca si de ce sunt interesati, cum am putea sa dezvoltam aceste interese. Le spunem ce este un makerspace, respectiv este un spatiu unde copiii vin si creeaza
Un asfel de loc pare exact veriga lipsă din sistemul de învăţământ românesc. Conform rezultatelor PISA, aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeţi funcţional. Adică nu reuşesc să aplice nimic din ce învaţă.
Bianca Balea, sociolog: Copilului sa i se permita sa greseasca, sa invete din greseala, sa stie ca nu e un capat de lume dar sa gaseasca solutii, invatarea experentiala este cea mai buna forma de invatare.
În acest spaţiu de creaţie, tarifele de participare la ateliere încep de la 35 de lei pe zi. Avantajul este că, la finalul zilei, fiecare copil poate lua acasă produsul imaginaţiei lui.