Atenţie! Poliţiştii avertizează asupra unei noi metode de spargere a conturilor de e-mail
Poliţia Română avertizează cetăţenii în privinţa unei noi metode infracţionale de deturnare a transferurilor bancare efectuate de societăţi comerciale în relaţiile de afaceri, în principal prin compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail.
De Redactia Observator la 07.05.2017, 15:58Poliţia Română avertizează cetăţenii în privinţa unei noi metode infracţionale de deturnare a transferurilor bancare efectuate de societăţi comerciale în relaţiile de afaceri, în principal prin compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail.
'Infractorii caută mereu idei pentru a câştiga ilicit bani. O nouă metodă vizează deturnarea transferurile bancare efectuate de către societăţi comerciale, în relaţiile de afaceri. Schemă infracţională a acestor fapte presupune compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale societăţilor comerciale, monitorizarea corespondenţei purtate de angajaţii respectivei firme şi simularea corespondenţei reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare cu cea a societăţii partenere. Finalitatea poate fi deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului, cont controlat de către alţi membri ai grupării infracţionale', se arată într-un comunicat.
Poliţia recomandă, pentru prevenirea unor astfel de 'email fraud', schimbarea, la un interval de timp regulat, a parolelor de acces în conturile de e-mail folosite în activitatea comercială, cu folosirea autentificării în doi paşi. Alte recomandări vizează limitarea utilizării calculatoarelor destinate efectuării de tranzacţii financiare de la utilizarea lor în alte scopuri (accesare email personal, reţele de socializare), fiind evitate astfel şi riscurile de infectarea cu programe informatice de tip malware; stabilirea de proceduri clare de lucru şi informaţi angajaţii cu privire la eventualele riscuri; confirmarea telefonică pentru operaţiunile atipice sau atunci când se solicită efectuarea transferului într-un cont bancar diferit faţă de cel obişnuit.
'Evitaţi de a răspunde la email-urile în care se solicită schimbarea contului bancar, prin utilizarea funcţiei de "replay" şi creaţi un email nou, prin care să solicitaţi confirmarea acestui fapt. Informaţi în cel mai scurt timp poliţia, în cazul în care societăţile comerciale sunt implicate în astfel de cazuri!', adaugă sursa citată.
Sursa: Agerpres