Au fost anunţaţi experţii români care fac parte din juriu, la concursul EUROVISION 2017
Luminiţa Anghel, Mihai Trăistariu, Tavi Colen, Paula Seling şi Cezar Ouatu vor alcătui juriul de experţi din România la Eurovision Song Contest 2017, urmând să îşi exprime voturile în cele două semifinale şi în finală pentru toţi participanţii din concurs, cu excepţia reprezentanţilor României, Ilinca şi Alex Florea, care vor interpreta melodia ”Yodel It!” pe scena de la Kiev.
De Redactia Observator la 30.04.2017, 18:20Luminiţa Anghel, Mihai Trăistariu, Tavi Colen, Paula Seling şi Cezar Ouatu vor alcătui juriul de experţi din România la Eurovision Song Contest 2017, urmând să îşi exprime voturile în cele două semifinale şi în finală pentru toţi participanţii din concurs, cu excepţia reprezentanţilor României, Ilinca şi Alex Florea, care vor interpreta melodia ”Yodel It!” pe scena de la Kiev.
Rezultatele Eurovision Song Contest sunt decise de public, alături de un grup de experţi care alcătuiesc juriile din fiecare ţară reprezentată în concurs, potrivit eurovision.tv.
Fiecare juriu naţional este alcătuit din cinci profesionişti ai industriei muzicale, care vor evalua momentele prezentate de fiecare participant.
Membrii juriului trebuie să jurizeze capacitatea vocală a fiecărui interpret, spectacolul, compoziţia şi originalitatea melodiei, precum şi impresia de ansamblu a momentului.
Juraţii votează pentru fiecare participant în ordinea preferinţelor, în afară de reprezentanţii propriei ţări.
Votul juriului are loc în mod obişnuit în timpul repetiţiei generale, în seara de dinaintea fiecărui show live. Repetiţia le este transmisă juriilor prin satelit, iar rezultatele voturilor acestora sunt păstrate secrete până după încheierea reprezentaţiilor artistice din finală.
Juraţii şi votanţii prin telefon din toate cele 42 de ţări reprezentate în concurs vor vota în finală. Pentru fiecare semifinală, doar juriile şi votanţii prin telefon din ţările care sunt reprezentate în acea etapă vor vota. Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie, precum şi ţara gazdă, Ucraina, vor vota în una dintre cele două semifinale prin tragere la sorţi.
Juriile de experţi sunt selectate de televiziunile care reprezintă fiecare ţară participantă.
Eurovision Song Contest 2017 va avea loc în perioada 9 - 13 mai, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai. La Kiev, reprezentanţii ţării noastre vor intra în concurs pe poziţia a şasea din cea de-a doua semifinală. România va concura în a doua semifinală cu ţări precum Serbia, Austria, Ungaria şi Israel.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume.
Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).
Până în prezent, cea mai bune performanţă a României la concursul Eurovision a fost locul al treilea, obţinut în anul 2005, de Luminiţa Anghel şi Sistem, la Kiev, şi în 2010, de Paula Seling şi Ovi, la Oslo.
În anul 2006, în competiţia muzicală desfăşurată la Atena, Mihai Trăistariu a obţinut locul al patrulea în clasament, iar melodia interpretată de el, ”Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă, este piesa românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision - 172 de puncte.