Autorităţile din Maramureş oferă avantaje celor care decid să aibă copii
După un an în care România a pierdut mult mai mulţi cetăţeni decât a câştigat, oficialii caută soluţii să încurajeze natalitatea. Îngrijorate că judeţul pierde anual oameni în localităţile mici, autorităţile din Maramureş se gândesc să ofere avantaje celor care decid să aibă copii.
De Redactia Observator la 12.02.2020, 17:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
După un an în care România a pierdut mult mai mulţi cetăţeni decât a câştigat, oficialii caută soluţii să încurajeze natalitatea. Îngrijorate că judeţul pierde anual oameni în localităţile mici, autorităţile din Maramureş se gândesc să ofere avantaje celor care decid să aibă copii.
Astfel, la primul copil cuplurile ar putea primi un premiu în bani, iar la al treilea ar putea avea parte chiar şi de scutiri de taxe şi impozite. Nimic, însă, despre al doilea copil.
Anul 2019 a fost anul cu cei mai puţini copii născuţi în România. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul deceselor depăşesc - deja, de ani buni - numărul de naşteri. Aşa se face, că an de an, fiecare judeţ rămâne mai pustiu.
Marius Pop, director Direcția de Statistică Maramureş: În fiecare an din judeţul Maramureş dispare. Ca şi când ar dispărea poienile izei. Într-o ierarhie in regiunea de nord-vest ocupa locul 4 pe locul 1 e bihorul cu -1839, pe locul 2 cluj cu -900 de persoane, Satu Mare e pe 3.
La Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, de la începutul acestui an au fost înregistrate 200 de nașteri.
Sorina Pintea, manager Spitalul Județean de Urgență Baia Mare: Şi în 2019, 2390 nasteri, in scădere faţă de 2018, 2593 de nasteri. Oricum trendul este negativ.
Asta pentru că populaţia este îmbătrânită şi majoritatea tinerilor abia dacă mai fac un copil. Chiar dacă pentru anul acesta numărul de naşteri este în grafic, situaţia din ultimii ani face ca autorităţile să se gândească la modalităţi prin care să încurajeze familiile tinere să aibă cât mai mulţi urmaşi.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș: În mod evident că dacă vrei să stimulezi ceva stimulezi financiar şi atunci pentru familiile tinere la momentul nasterii primului copil sa existe o suma, la al treilea copil putem să discutăm de scutiri de impozite pentru o casă, un teren, o maşină
Ideile ar trebui puse în discuţie în cadrul unui referendum. De altfel, autorităţile se gândesc să încurajeze prin anumite măsuri şi cuplurile care au probleme de fertilitate şi speră că aşa vor fi convinşi şi cei care sunt plecaţi să vină acasă.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș: Poate acest lucru sa aiba un efect benefic asupra multor mm plecati la munca in straintarte, vazand ca sunt ajutati s vina inapoi acasa.
Într-un clasament la nivel național în ceea ce privește rata natalității, în anul 2018, Maramureșul se situează pe locul 16. Pe primul loc se află municipiul București, urmat de județele Iași și Suceava.
Autorităţile spun că pentru a beneficia de stimulentele care vor fi puse în discuţie la referendum, atât soțul cât și soția ar trebui să aibă domiciliul în Maramureș și să aibă cel puțin un an vechime în muncă. Fondurile pentru acordarea stimulentelor au fost deja identificate.