Românii care nu solicită amânarea plătirii ratelor la bancă ar putea avea un avantaj
Amânarea ratelor nu se mai... amână. Astăzi va fi publicată ordonanţa de urgenţă care le va permite românilor să-şi suspende ratele. Şi guvernanţii promit că nici nu va fi plătită dobândă la dobândă în cazul creditelor ipotecare.
De Andra Mitu la 30.03.2020, 23:14- Românii care nu solicită amânarea plătirii ratelor la bancă ar putea avea un avantaj
- Indicele Robor a scăzut pe fondul crizei provocate de coronavirus
Amânarea ratelor nu se mai... amână. Astăzi va fi publicată ordonanţa de urgenţă care le va permite românilor să-şi suspende ratele. Şi guvernanţii promit că nici nu va fi plătită dobândă la dobândă în cazul creditelor ipotecare.
Uite ordonanţa, nu e ordonanţa. Aşa au trăit în ultimele zile românii speriaţi că nu-şi mai pot plăti datoriile către bănci. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a lămurit situaţia în şedinţa de Guvern:
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Sunt câteva clarificări care au fost omise din ordonanța trecută. Să nu mai existe discuția dobândă la dobândă sau cine poate solicita. Am extins perioada la care se pot face cereri la 45 de zile de la momentul în care apare această ordonanță. Cine vrea să facă cerere către bancă trebuie să aibă creditele la zi la momentul solicitării suspendării obligației de plată.
Sunt primele declaraţii oficiale, după anunţul de joi. Guvernul promitea atunci că românii îşi pot amâna ratele cu până la nouă luni.
Gabriela Nistor, reprezentant bancă: Până la momentul anunţării ordonanţei, săptămâna trecută, aveam undeva la 12.000 de solicitări, iar la zi avem 18.000 solicitări de la clienţi. Deci, în acest moment sunt 18.000, da!
18.000 la o singură bancă. De câteva ori mai multe în tot sistemul bancar. Românii nu au mai avut răbdare să aştepte ordonanţa şi s-au adresat direct băncilor.
Dragoș Nichifor, analist credite: Ordonanţa în sine ajută efectiv clienţii care au deja probleme sau ştiu că vor avea probleme foarte curând. Nu îi ajută pe cei care ar vrea să profite de această situaţie şi să îşi amâne degeaba ratele de până la nouă luni.
La creditele ipotecare nu se va plăti dobândă în plus. Însă pentru restul creditelor ...
Andra Mitu, reporter Observator: Analiștii iau în calcul două scenarii. Primul prevede suspensarea ratelor timp de nouă luni, dar și prelungirea perioadei de rambursare tot cu nouă luni. În aceste condiții, rata pentru un credit de nevoi personale, luat pe cinci ani, va creşte de la 1.062 de lei la 1.136 lei. A doua situație prevede suspendarea ratelor timp de nouă luni, dar păstrarea perioadei inițiale de rambursare. În acest scenariu, rata va crește de la 1.062 de lei la 1.350 de lei.
Există soluţii şi pentru românii care au deja restanţe şi nu pot beneficia de prevederile ordonanţei. Ei se pot adresa Centrului pentru Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.
Liviu Fenoghen, director Centrul de Soluționare a Litigiilor: Pentru românii care au datorii către bănci sau IFN, datorii care nu mai pot fi plătite pentru motive obiective care existau dinaintea pandemiei, pot fi obținute în urma negocierilor cu aceste bănci sau IFN-uri soluţii personalizate, individualizate pentru fiecare caz în part, care evident urmăresc diminuarea efortului de plată.
Un avantaj pentru cei care aleg să-şi plătească ratele este dobânda scăzută din această perioadă. Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a scăzut de la 3,24 până la 2,55% in ultimele zile.
Alessandra Stoicescu: Şedinţa de Guvern la care se discută nu doar acerstă ordonanţă, ci multe altele, este încă în desfăşurare la Palatul Victoria. Oana Iancu are mai multe detalii despre deciziile care se iau chiar în aceste momente. Bună seara, Oana!
Oana Iancu, reporter Observator: Bună seara! Este o ședință care va dura până târziu în noapte. Cert este că această ședință a început sub semnul întrebării și anume dacă ordonanța de urgență care permite amânarea ratelor va fi exclusă sau nu. Dacă, și este un zvon pe care l-au lansat social-democrații, am văzut că la începutul acestei ședințe liberalii au spus că nu se va întâmpla așa și chiar că această ordonanță de urgență va fi publicată în monitorul oficial în această seară. Nu s-a întâmplat acest lucru până acum pentru că au făcut mai multe modificări. Cea mai importantă vizează termenul în care pot fi depuse cererile pentru amânarea plății ratelor, respectiv 45 de zile de la momentul în care această ordonanță de urgență intră în vigoare și nu doar pe perioada stării de urgență, așa cum se întâmpla până acum. De partea cealaltă, și românii care înregistrează întârzieri la plata ratelor pot de acum înainte să solicite o amânare. Condiția este ca aceștia să-și plătească restanțele până la momentul în care depun această cerere. Am văzut că liberalii au făcut precizări și în ceea ce îi privește pe transportatori. Săptămâna trecută înțelegeam că aceștia, șoferii de TIR, ar trebui să intre în carantină timp de 14 zile din momentul în care intră în țară. Astăzi, însă, s-a venit cu acea precizare și anume că vor sta acasă până la următoarea deplasare.