Antena LIVE

Curs valutar

Avertisment de la șeful ANPC. Atenție de unde cumpăraţi peşte, pentru Buna Vestire

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), le recomandă celor care vor să consume pește cu ocazia Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor să nu cumpere din locuri neautorizate.

De la 23.03.2019, 08:50
WhatsApp
Paul Anghel: "Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi" pixabay.com

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), le recomandă celor care vor să consume pește cu ocazia Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor să nu cumpere din locuri neautorizate. "Riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea", a declarat oficialul.

Directorul general al ANPC a dat exemple din anii precedenţi, când controalele făcute au relevat cazuri în care peştele proaspăt era amestecat cu cel alterat sau hering provenit din Norvegia, vândut ca scrumbrie de Dunăre.

"Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea", afirmă Paul Anghel, director general al ANPC. 

 El enumeră câteva elemente care trebuie luate în calcul pentru ca peştele şi produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătate, printre care aspectul exterior al produsului, dar şi locul în care acesta este pus în vânzare. 

Bonul trebuie păstrat, pentru eventuale reclamații

"Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului", sunt câteva dintre recomandările directorului ANPC. 

Probleme cu peștele, în anii trecuți

Paul Anghel evocă experienţele controalelor făcute în anii trecuți de către inspectorii ANPC: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă prezentă muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe; crap proaspăt care prezentă semne vizibil de alterare (ochii retractati în orbite şi burtă moale), fiind în afara datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidarii, produsul având consistenţă moale şi miros nespecific; macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peste de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut. 

Cum arată peștele stricat

 Alte cazuri menţionate de responsabilul ANPC sunt: file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%; cod congelat, provenienţa Spania pe a cărui etichetă se declară glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi neînscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii / menţiuni menite a induce în eroare consumatorii, de exemplu hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering provenienţa Polonia, comercializat sub denumirea de obleţ. 

 "O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat, peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător", subliniază Paul Anghel. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avertisment buna vestire peste
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024