AVERTISMENT fără precedent! Meteorologii anunță că vortexul polar va ceda și va aduce FRIG năprasnic în România
Meteorologii anunță că vortexul polar va ceda și va aduce frig năprasnic în Europa și Asia, iarna 2017-2018 urmând să fie una extrem de grea.
De Redactia Observator la 25.10.2017, 12:21Meteorologii anunță că vortexul polar va ceda și va aduce frig năprasnic în Europa și Asia, iarna 2017-2018 urmând să fie una extrem de grea.
Ce este vortexul polar?
Vortexul polar este reprezentat de circulaţia în sensul invers acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei. Aceste vânturi au tendinţa de a păstra aerul rece din emisfera nordică în zona arctică. Uneori, aceste vortexuri pot să coboare mai la sud decât în mod obişnuit, cauzând temperaturi foarte scăzute în zone în care acestea nu sunt întâlnite în mod normal.
Efectul unui astfel de vortex este de a menține circulația aerului rece în regiunile polare. Atunci însă când vortexul se descompune sau se rupe în două, el poate trimite aer foarte rece spre sud.
Citește și Iarna 2017-2018, CUMPLITĂ! Directorul ANM, Florinela Georgescu, a făcut un anunţ de ULTIMĂ ORĂ
Avertismentul meteorologilor
Potrivit meteorologului Brett Anderson, de la AccuWeather, un nou studiu realizat de Institutul pentru cercetarea Impactului Climatic din Potsdam a descoperit o slăbire continuă a vortexului în ultimii 40 de ani.
Ca urmare a acestei situații, vânturile puternice care circulă în mod normal în zona artică vor putea ajunge mai spre sud, ducând la geruri extreme în părți ale Europei și Asiei, dar și în Statele Unite ale Americii.
Studiul citat este primul care descoperă strânsa legătură între subțierea straturilor stratosferei și scăderea drastică a temperaturilor, pe timp de iarnă, în nordul Europei.
“Ultimele noastre descoperiri confirmă nu numai legătura dintre slăbirea vortexului polar și frigurile năpasnice din timpul iernilor, însă calculează și în ce măsură răcirea vremii în țări precum Rusia și Scandinavia este influențată de slăbirea vortexului polar. Fenomene extreme vor fi din ce în ce mai numeroase din cauza schimbărilor climatice. Efectele sunt însă mai puternice în Asia și Europa, decât în Statele Unite”, a declarat coautorul studiului Judah Cohen, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
Vortexul polar aduce FRIG năprasnic în România
Roxana Bojariu, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), crede că în această toamnă așa-numita "rupere a vortexului polar", un fenomen care aruncă aerul rece de deasupra polului către Europa, inclusiv România, se va produce mai repede.
"Dacă vortexul nu reușește să țină concentrat acolo aerul foarte rece, avem pătrunderi de aer rece în emisfera nordică, deci și în Europa și România bineînțeles poate fi afectată. Ruperele dese ale vortexului pot da anumite caracteristici ale iernii care urmează. Vorbim de schimbarea climei, trebuie să ne adaptăm", a explicat Roxana Bojariu.
Recorduri negative de temperatură în 2014
În luna martie a anului 2014, o mare parte a Europei a fost afectată de o rupere a vortexului polar, astfel că, în unele zone, sărbatorile pascale au fost mai friguroase decât Crăciunul. În Marea Britanie, spre exemplu, s-a inregistrat cea mai friguroasa luna martie din ultimii 50 de ani.
Gerul provocat de vortexurile polare afectează zone mai intinse și dureaza de obicei mai mult decat o furtuna singulară. Scaderea bruscă de temperatura poate declanșa insă numeroase furtuni, mai ales atunci cand afecteaza o zonă relativ caldă.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și