Antena LIVE

Curs valutar

BACALAUREAT 2016. S-a declanşat război între elevi, profesori de liceu şi mediul academic. Romanul psihologic a aprins spiritele!

BACALAUREAT 2016. Odată cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, examen susţinut luni, pe marginea romanului psihologic s-au declanşat discuţii aprinse, atât în lumea elevilor, a profesorilor de liceu, dar şi în mediul academic.

De la 06.07.2016, 19:55
WhatsApp

BACALAUREAT 2016. Odată cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, examen susţinut luni, pe marginea romanului psihologic s-au declanşat discuţii aprinse, atât în lumea elevilor, a profesorilor de liceu, dar şi în mediul academic.

BACALAUREAT 2016. De luni, de la proba scrisă de Română a examenului de Bacalaureat 2016, Ministerul Educaţiei nu a fost în stare să clarifice întrebarea: “Ce romane psihologice se înscriu la categoria «etc» din programa şcolară pentru clasa a XI-a? De ce «Enigma Otiliei», spre exemplu, a fost luată în considerare ca roman psihologic la Bacalaureatul din ani anteriori, iar acum nu?”.

BACALAUREAT 2016. Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 3252/13.02.2006 arată în programa şcolară pentru clasa a XI-a, la capitolul “Perioada interbelică”, cele două texte de bază care vor fi studiate: un roman psihologic (“Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, “Concert din muzică de Bach” de Hortensia Papadat-Bengescu, “Adela” de Garabet Ibrăileanu, “Ioana” sau “Jocurile Daniei” de Anton Holban, “Rusoaica” de Gib Mihăescu etc) şi un roman al experienţei (“Nuntă în cer”, “Maitreyi” de Mircea Eliade, “Întâmplări din irealitatea imediată” de Max Blecher etc).

BACALAUREAT 2016. „Etc”-ul de la finalul enumerărilor lasă frâu liber consideraţiilor. Este de menţionat că pe baza acestei programe este constituită programa de la Bacalaureat. Dar nici profesorii sau literaţii nu se pun de acord care roman poate fi încadrat la categoria “psihologic”.

BACALAUREAT 2016. Criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, este de părere că terminologia folosită este confuză. “Orice roman este, în sens larg, psihologic. «Enigma Otiliei» poate fi foarte bine încadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neapărat bătută în cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic; din moment ce toate romanele au personaje umane, toate sunt psihologice, în sens larg”, argumentează Manolescu.

BACALAUREAT 2016. Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, este tranşant: “Romanul psihologic interbelic înseamnă: Hortensia Papadat-Bengescu, Anton Holban şi Camil Petrescu. În dezbaterea din critica literară în jurul lui Proust şi a noilor metode epice, George Călinescu a optat pentru modelul Balzac, iar tinerii scriitori au optat pentru Proust şi proza psihologică. «Ion» şi «Enigma Otiliei» nu intră în proza psihologică. Pot fi discutate doar în opoziţie cu ea”.

BACALAUREAT 2016. Cronicarul Marius Chivu se revoltă pentru noul scandal din educaţie: “Bâlba de la Bacalaureat este «meritul» Ministerul Educaţiei, nu e nici vina profesorilor, nici a copiilor. Este vina ministerului senil şi alienat, care n-a reuşit să facă o reformă serioasă şi care a avut 19 miniştri în 25 ani, câţiva dintre ei cercetaţi de DNA. Nici viitorul ministru nu va face nimic dacă nu va sta câţiva ani, cu o echipă foarte bună, care să facă reformă. Altfel, putem funcţiona şi fără ministru al Educaţiei. O cauză a problemelor pieţei culturale româneşti este inabilitatea Ministerului Educaţiei din ultimele două decenii de a-i educa pe tineri la ce sunt bune cărţile şi cititul, despre importanţa de a merge la teatru şi filme. Încadrarea greşită a unui roman este urmarea ridicolă şi firească a bramburelii din minister, iar singurele victime sunt elevii. Orice roman bun este un roman psihologic, iar un elev deştept poate demonstra că şi «Puiul» al lui Brătescu-Voineşti este proză psihologică. Mă tem că nimeni n-ar aprecia inteligenţa şi creativitatea elevului şi nu ar fi punctate în barem. Forma de evaluare a elevului nu stimulează gândirea critică şi originalitatea“.

BACALAUREAT 2016. Romanul “Enigma Otiliei” nu a fost încadrat şi nici nu a putut fi încadrat vreodată la roman psihologic. “În «Enigma Otiliei», într-adevăr, accentul cade pe tipologia personajului, dar autorul nu intră în psihologia personajului. Prin simplul refuz al omniscienţei, nu poate fi catalogat ca roman pshiohologic. Enigma îi este păstrată. Într-adevăr, în 2013, s-a acceptat ca acesta să fie încadrat şi la roman al experienţei, dar tot ca o concesie”, a explicat profesorul de Limba şi Literatura Română, Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional “Tudor Vianu” din Bucureşti.

sursa: adevarul.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

bac 2016 bacalaureat 2016 subiecte bac 2016 probe bac 2016 calendar bac 2016 bacalaureat romania subiecte bac romana subiecte bac matematica subiecte bac istorie subiecte romana bac 2016 subiecte matematica bac 2016 subiecte istorie bac 2016
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024