Bagajul de munte: 5 obiecte pe care să nu le uiți când pleci în drumeție
Natura ne-a oferit foarte multe daruri, iar diversitatea reliefului este unul dintre ele. Nimic nu se compară cu momentul în care putem admira, în sfârșit, după un drum anevoios, peisajele naturii de pe vârful muntelui.
De Redactia Observator la 26.10.2018, 11:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Natura ne-a oferit foarte multe daruri, iar diversitatea reliefului este unul dintre ele. Nimic nu se compară cu momentul în care putem admira, în sfârșit, după un drum anevoios, peisajele naturii de pe vârful muntelui. Totuși, drumețiile necesită pregătirea unui bagaj special, în care să includem elemente menite să ne asigure confortul și siguranța pe toată durata călătoriei.
Îți spunem imediat care sunt acele 5 obiecte pe care să nu uiți să le pui în bagajul pentru munte!
1. Rucsacul
Primul lucru pe care trebuie să îl treci pe lista de obiecte indispensabile pentru o drumeție la munte este rucsacul. Pentru că în el îți vei depozita și purta toate cele necesare în călătoria ta pe munte, este ideal să investești într-un rucsac de calitate. Atunci când îl alegi, ține cont și de faptul că există modele variate, care au capacități diferite. De exemplu, pentru o drumeție care nu durează mai mult de o zi optează pentru un model de 20-30 litri, în timp ce dacă ai de gând să petreci câteva zile pe munte ai nevoie de un ghiozdan de aproximativ 70 de litri. Alegând un rucsac de calitate îți păstrezi în siguranță obiectele și te ferești de apariția durerilor de spate pe care le provoacă, deseori, gențile de calitate îndoilenică.
2. Echipament adecvat
Echipamentul adecvat este un must-have atunci când pornești într-o aventură montană. Încălțămintea este cea mai importantă, de aceea optează pentru o pereche de bocanci de munte. Adidașii, tenișii sau orice alt tip de pantofi nu sunt potriviți pentru o vacanță la munte. Un echipament adecvat înseamnă să ai și un trening de damă de calitate, sau bărbătesc, după caz. Poți lua cu tine și câteva haine de schimb, cum ar fi tricouri sau bluze. Nu uita nici de hanoracele polar, care îți vor prinde foarte bine în condiții meteo nefavorabile. Geaca trebuie să fie impermeabilă, pentru a te proteja de ploi.
3. Trusă de prim ajutor
Urcatul pe munte este o activitate pe cât de incitantă, pe atât de periculoasă, mai ales dacă te aventurezi pe trasee cu grad mare de dificultate. Din acest motiv, nu ar strica să-ți pui în bagaj și o trusă de prim-ajutor. Aceasta ar trebui să conțină, printre altele, comprese, plasturi, foarfece, dezinfectant(spirt și/sau apă oxigenată) și pensetă.
4. Apă și hrană
Aerul tare de munte va determina, cu siguranță, o creștere a apetitului tău, deci nu ar fi rău să ai cu tine și ceva hrană și mai ales apă. Dacă este vorba despre un traseu care va dura câteva ore, maxim o zi, atunci poți lua cu tine sendvișuri, ouă fierte, fructe sau legume. În cazul în care mergi pe munte pentru mai mult timp, nu lua alimente perisabile, ci optează mai degrabă pentru conserve, biscuiți digestivi, crakers sau batoane proteice.
5. Accesorii speciale
Atunci când urci pe munte pe trasee dificile, s-ar putea să ai nevoie și de accesorii speciale, care să îți facă drumeția mai sigură și mai plăcută. Bețele de trekking ar putea fi utile în cazul în care este vorba despre urcușuri și coborâri. Harta și busola sunt și ele de folos pe munte, la fel ca și pelerina de ploaie.