Antena LIVE

Curs valutar

Bălăceanu Stolnici, despre Dimitrie Gusti: A făcut din sociologie o știință de teren

În cadrul unei sesiuni dedicate sociologului Dimitrie Gusti, acad. Constantin Bălăceanu Stolnici a afirmat despre acesta că a făcut din sociologie o știință de teren, nu de fotoliu.

De la 27.10.2015, 21:45
WhatsApp

 În cadrul unei sesiuni dedicate sociologului Dimitrie Gusti, acad. Constantin Bălăceanu Stolnici a afirmat despre acesta că a făcut din sociologie o știință de teren, nu de fotoliu.

"Cred că trebuie să îl omagiem nu doar ca pe creatorul sociologiei românești, ci ca pe unul dintre dascălii care au știut să facă învățământ și ca pe unul dintre academicienii prestigioși ai țării noastre. Trebuie să-l respectăm pentru că el face parte din elitele românești care, din păcate, astăzi, sunt uitate", a spus Bălăceanu Stolnici.

Academicianul a mărturisit că l-a frapat la Gusti capacitatea de a mobiliza într-un mod unic o serie de colaboratori, printre care unii personalități de excepție.

"Ce m-a frapat pe mine a fost că a avut posibilitatea să mobilizeze profesorii, elevii săi, pe care i-a antrenat în campaniile acestea, peste tot era prezent; există și fotografii și o mulțime de articole ale deplasărilor sale. Și nu uitați că a avut colaboratori străluciți: Mircea Vulcănescu, Miron Constantinescu, Henri Stahl, Lena Constante. Și a inițiat acele monografii, care au rămas ca model până în zilele noastre", a spus Bălăceanu Stolnici.

Academicianul a evocat și momentul inaugurării de către Dimitrie Gusti a Muzeului Satului "o enclavă antropologică artificială vie, pentru că era populată cu țărani, care trăiau acolo", o realizare care a rămas și care reprezintă o contribuție esențială la dezvoltarea științei românești.

El a mărturisit totodată că a avut privilegiul să fi fost contemporan, la diferență de o generație, cu marele sociolog și să fi cunoscut notorietatea lui.

"Eram adolescent, elev de liceu, pe urmă student. Peste tot auzeam de Dimitrie Gusti. (...) Era foarte popular, foarte popularizat", a spus academicianul. El a menționat cele două ocazii "speciale" în care l-a cunoscut pe Dimitrie Gusti, o dată când a luat masa la Bragadiru, împreună cu sociologul, Cella Delavrancea și cu soțul acesteia Filip Lahovary, și a doua oară la Grigore T. Popa, într-o societate frecventată de Mihail Sadoveanu, Ctin Rădulescu — Motru, Simion Mehedinți.

În opinia lui Constantin Bălăceanu Stolnici, Dimitrie Gusti, "moldovean de felul lui, fusese modelat, cizelat de nemți". "Spre deosebire de marea majoritate a universitarilor și academicienilor noștri, care s-au format în Franța, Gusti s-a format în Germania Imperială, de dinainte de Primul Război Mondial, pentru care a avut o stimă foarte mare", a spus academicianul.

"Nu era o figură impozantă, ci una agreabilă, severă; mai înalt decât Mironescu și decât Popa, dar mai mic decât Carol al II-lea și mai ales decât Iorga. Purta ochelari și mustața aceea deasupra gurii, care îi era caracteristică", a mai spus Stolnici.

Despre dimensiunea națională a lui Dimitrie Gusti din perspectiva prezentului a vorbit prof. univ. Vintilă Mihăilescu, care a evidențiat viziunea profesorului evocat, iar prof. univ. Zoltan Rostas a prezentat o serie de strategii de comunicare expoziționale ale marelui creator de școală sociologică, în timp ce prof. univ. Dumitru Sandu a conferențiat despre echipele regale studențești, ca ecouri ale experienței.

De asemenea, dr. Ioana Popescu a prezentat comunicarea "Filmul sociologic — o inovație în domeniul științific", dr. Georgeta Filitti a conferențiat despre "Enciclopedia lui Dimitrie Gusti (1938)", iar dr. Ionuț Butoi a dezvăluit noi perspective privind concepția monografică a lui Dimitrie Gusti.

Evenimentul a fost organizat de Asociația "România Culturală" în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București și Institutul Cultural Român.

Sesiunea a marcat 90 de ani de la moartea lui Dimitrie Gusti (1880-1955) și importanța muncii sale științifice, precum înființarea Serviciului Social și a Școlii Sociologice de la București, a Muzeului Satului, președinția Academiei Române și activitatea de profesor de sociologie, etică și politică la universitățile din Iași și București.

sursa: AGERPRES

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

dimitrie gusti sociologie
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024