Voucherele oferite gratis de stat pentru electrocasnice noi, afacere pentru bişniţari
Voucherele oferite gratis de stat pentru electrocasnice noi au devenit afacere pentru speculanţi. Internetul este plin cu anunţuri în care românii care au obţinut ajutorul de la stat încearcă să facă rost de bani.
De Redactia Observator la 07.01.2019, 20:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Voucherele oferite gratis de stat pentru electrocasnice noi au devenit afacere pentru speculanţi. Internetul este plin cu anunţuri în care românii care au obţinut ajutorul de la stat încearcă să facă rost de bani. Îşi vând tichetele celor care nu au reuşit să intre încă în programul "Rabla pentru Electrocasnice". Bişniţa se poate încheia cu un dosar penal.
Negocierea se poartă în stradă, doar că teoria vânzătorului nu este susţinută şi de lege. Cei care cumpără astfel de tichete, cu gândul că vor face o afacere, pot rămâne fără bani.
Sunt riscuri de ambele părţi. În primul rând, comercianţii au obligaţia să verifice identitatea cumpărătorului şi să permită vânzarea de electrocasnice cu voucher de la stat doar celui care s-a înscris în program. Altfel, banii nu vor fi decondaţi. Iar cei care vând tichetele riscă să fie cercetaţi pentru fals în acte şi obligaţi să returneze suma primită ca finanţare.
Pe internet, cei care şi-au rezervat vouchere şi nu le mai folosesc le vând acum şi la preţuri de zece ori mai mici decât valoarea lor.
Vânzătorii de ocazie profită că programul "Rabla pentru electrocasnice" este blocat până când va fi aprobat bugetul pentru 2019. După ce se vor relua înscrierierile, mai sunt disponibile doar 5.000 de vouchere din cele 60.000.
Vladimir Ionaşcu, sociolog: Institutiile statului neimplicându-se şi neîncercand să blocheze astfel de tentative le vom vedea pentru ca e în natura umana să încerce să facă în aşa fel încât să îi fie mai bine.
Keren Rosner, psiholog: Este vorba despre caracteristica romanului de a se descurca. Cred că foarte multe persoane vânează astfel de oportunităţi şi încercă din acest obicei să facă un mod de a câştiga nişte bani suplimentari.
Voucherul care oferă reduceri între 200 şi 400 de lei poate fi folosit în schimbul unui frigider, a unei maşini de spălat sau a unui aparat de aer condiţionat uzat. Şi cum programul ar putea primi fonduri suplimentare anul acesta, numărul speculanţilor ar putea creşte.
Adrian Benţa, consultant fiscal: Aşa cum nu există pădure fără uscăciuni, la fel se găsesc şi oportunişti care au nevoie de bani lichizi. Programul este finanţat din banii tuturor cetăţenilor, tuturor contribuabililor şi nu est enormal ca un program destinat protejării mediului să se transforme într+un program de bişniţa naţională.
Astfel de practici au devenit un fenomen în România. Pe internet se vând şi vouchere de vacanţă, tichete pentru Rabla Auto şi chiar afaceri finanţate prin proiectul Start Up Nation.