Calea Victoriei se va transforma TOTAL! Anunţul făcut astăzi de primarul general al Capitalei
Calea Victoriei ar urma să devină pietonală la sfârşit de săptămână, în preajma sărbătorilor pascale, a anunţat, miercuri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a subliniat, totodată, că în privinţa Centrului Vechi sunt necesare măsuri de igienizare, ecologizare şi înfrumuseţare.
De Redactia Observator la 08.03.2017, 11:31Calea Victoriei ar urma să devină pietonală la sfârşit de săptămână, în preajma sărbătorilor pascale, a anunţat, miercuri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a subliniat, totodată, că în privinţa Centrului Vechi sunt necesare măsuri de igienizare, ecologizare şi înfrumuseţare.
"Ne pregătim pentru ca în preajma sărbătorilor pascale Calea Victoriei să devină cale pietonală. Ea va fi un exemplu de curăţenie, de civilizaţie. (...) Toate vitrinele trebuie să fie bine amenajate, înfrumuseţate şi să arate aşa cum ne place, atunci când admirăm în Europa căile pietonale. De asemenea: agenţi comerciali care vor deschide terase pentru publicul care va dori să se plimbe pe Calea Victoriei. (...) Vor fi amenajate scene pentru spectacole. Doar la sfârşitul săptămânii: de vineri seara până duminică seara, pentru a nu perturba traficul rutier în timpul săptămânii. Este o solicitare din partea bucureştenilor să fie şi o cale pietonală în Capitală şi consider că cea mai potrivită este Calea Victoriei. Dar cum arată acum, nu ar fi potrivită pentru o cale pietonală, deoarece este murdară, neîngrijită, neamenajată, cu spaţii comerciale care au fost abandonate, care nu mai sunt închiriate.", a spus Firea, în cadrul unui comandament dedicat măsurilor pentru curăţenia de primavară.
Ea a precizat că Primăria are în vedere un regulament, în baza căruia proprietarii care deţin spaţii în zonele centrale să nu aibă voie să le ţină neînchiriate, iar în cazul în care preferă să nu le închirieze, să amenajeze vitrinele.
"Dacă mergeţi acum pe Calea Victoriei, pe Bulevardul Magheru sau în Centrul Vechi, oraşul pare că este bombardat, părăsit. (...) Realitatea din teren este cruntă. Ni s-a spus că nu s-au mai închiriat foarte multe spaţii, pentru că preţul este foarte ridicat. Dar cei care au astfel de spaţii în zona centrală au şi o responsabilitate civică.", a afirmat edilul şef.
Primarul general a subliniat că în privinţa Centrului Vechi sunt necesare mai multe măsuri de igienizare, ecologizare şi înfrumuseţare. Astfel, la solicitarea celor care administrează terasele din această zonă, vor fi amplasate mai multe tomberoane, vor fi sporite efectivele Poliţiei Locale.
"În imobilele de deasupra teraselor se vor lua toate măsurile pentru ca acele familii care locuiesc acolo să păstreze curăţenia oraşului şi să nu mai fie situaţii - aşa cum s-a întâmplat în primăvara şi vara trecută - în care turişti sau chiar bucureşteni se aflau în zonă pentru a se relaxa, iar deasupra se aruncau gunoaie pe balcon, mirosea foarte urât, ca să nu mai spun că apăreau rozătoare.", a adăugat Gabriela Firea.
Firea a atras atenţia asupra faptului că în zona centrală există numeroase vitrine nespălate, neîngrijite.
"Zona centrala a oraşului, acolo unde vin şi cei mai mulţi turişti, arată foarte murdar şi foarte urât. Am început deja în această săptămâna să contactăm proprietarii acestor clădiri, să îi rugăm să respecte legea, - pentru că avem legislaţie în vigoare - şi să îşi cureţe clădirile, faţadele şi vitrinele. Noi, de asemenea, prin operatorii de salubritate, prin instituţiile din subordine, începem în forţă curăţarea trotuarelor, străzilor, staţiilor RATB, chiar a mijloacelor de transport în comun. Prin ALPAB, de asemenea, curăţenie în toate parcurile, vopsea pentru toate băncile, repararea tuturor locurilor de joacă pentru copii, pentru a preîntâmpina posibile accidente.", a susţinut Firea.
Edilul a mai spus că, în urma iernii dificile, cu trei valuri de zăpadă abundentă şi ger, oraşul a rămas murdar şi plin de gropi.