Cămașa populară, cusută ca odinioară, într-o localitate din judeţul Argeş
Într-o localitate din judeţul Argeş, se păstrează tradiţiile strămoşilor. Femeile din sat ştiu să ţeasă la război şi să coasă, iar de ceva vreme lucrează într-un atelier care înfloreşte pe zi ce trece.
De Redactia Observator la 28.11.2018, 10:28Într-o localitate din judeţul Argeş, se păstrează tradiţiile strămoşilor. Femeile din sat ştiu să ţeasă la război şi să coasă, iar de ceva vreme lucrează într-un atelier care înfloreşte pe zi ce trece.
Din mâinile lor ies adevărate comori: cămăşi tradiţionale, realizate ca pe vremuri. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ia românească este sursă de inspiraţie pentru designeri celebri din străinătate. Iar acum, în an Centenar, este din ce în ce mai căutată şi de români.
Este o maşină de brodat care funcţionează la foc continuu de şase luni, de când a luat naştere atelierul din localitatea Coşeşti. Doamna Argentina şi-a propus să readucă la viaţă cea mai importantă piesă a costumului popular: ia. Şi, uşor-uşor, în propria gospodărie a înflorit o adevărată afacere.
Argentina Culcuş, antreprenor: Totul este lucrat manual, inclusiv încheietura.
Dragostea pentru tradiţii i-a fost insuflată de bunica sa. Avea doar câţiva ani când a deprins secretele ţesutului la război.
Argentina Culcuş, antreprenor: Isi producea bluza de la cultivatul canepei pe camp pana la dusul la tocila, dupa care torcea, tesea panza si cu mare dragoste aplica toate aceste motive traditionale.
Din vorbă în vorbă, doamna Argentina a aflat că în sat există multe femei care ştiu să coasă. Aşa s-a întors la rădăcini o întreagă comunitate.
Argentina Culcuş, antreprenor: Mi-am dorit sa pun umarul putin la pastrarea traditiilor si a obicieiurilor frumoase ale romanilor.
Tanti Aneta este una dintre cele patru femei care lucrează în atelier. Până acum, au fost comandate peste 1000 de ii, unele dintre ele personalizate pentru Centenar. Iar cererea este în creştere.
Argentina Culcuş, antreprenor: Romanii apreciaza calitatea, materilaul din bumbac, materilaul natural in care te simti foarte bine si vara, si iarna. Dar si produsele din care se fac, fiind de buna calitate nu se deterioreaza.
Prețul unei cămăşi tradiţionale pornește de la 150 de lei și poate ajunge la câteva mii de lei.