Căpușele: un subiect mereu de actualitate (P)
Miscarea în aer liber înseamnă beneficii pentru organism din multe puncte de vedere. Avantajele ieșirilor în parc sau la picnic, drumețiilor, grădinăritului sau a unei simple alergări în natură sunt bine știute.
De Redactia Observator la 31.08.2020, 18:15Însă sunt lucruri de care trebuie să ținem cont înainte să pornim la drum. Pentru că aventura poate deveni riscantă, dacă nu avem grijă să ținem cont de un mic aspect: căpușele și toate bolile pe care le pot transmite.
Unele căpușe sunt infectate cu bacterii sau virusuri care pot provoca boli grave la om. Cea mai cunoscută este boala Lyme, însă căpușele mai pot transmite și encefalita de căpușă. Aceasta e o boală infecțioasă mai puțin cunoscută, chiar și în rândul medicilor, pentru care nu există un tratament specific.
Această afecțiune se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă și are o evoluție bifazică.
În faza inițială, boala se manifestă ca o gripă cu febră moderată, oboseală, dureri musculare și de cap. În a doua fază, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greață, cefalee, redoare de ceafă, amețeli, confuzie.
Primele semne pot apărea în 7 – 14 zile de la mușcătură și durează între 2 și 7 zile.
Pentru a a afla mai multe informații despre cum putem evita o eventuală infectare și despre opțiunea vaccinării ar trebui să ne adresăm medicului de familie.
De asemenea, www.desprecapuse.ro este o altă sursă de mai multe date și informații.
În plus, pentru că e mai bine să previi decât să tratezi, ar trebui să ținem cont de câteva recomandări când ieșim în natură.
Sfatul medicilor este să ne ferim de zonele unde căpușele sunt prezente. Dacă totuși ajungem pe acolo, e bine să purtăm haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi și să ne verificăm regulat de căpușe. De asemenea, e indicat să avem la îndemână spray anti-insecte și pensetă, dar și să ne informăm care sunt zonele cu risc ridicat de infecție.
Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020