Care sunt generaţiile X, Y sau Z şi ce trăsături are fiecare. În ce ani sunt născuţi Milenialii
Unul dintre cele mai aprige subiecte de discuţie din societatea românească este cel al diferenţelor, de educaţie şi nu numai, între diferite generaţii de oameni.
De Redactia Observator la 07.08.2024, 16:38- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Asta şi pentru că, de-a lungul timpului, s-a mers foarte mult pe catalogare, diferite generaţii fiind identificate drepte generaţia X, generaţia Z, generaţia Y sau Milenialii.
Este evident, însă, că fiecare generaţie prezintă caracteristici potrivite şi mai puţin potrivite în perspectiva dezvoltării umane şi a societăţii care ne-a înconjurat sau ne înconjoară.
În ce ani sunt născuţi cei din generaţiile X, Y şi Z
Deşi multă lume vorbeşte despre diferenţele dintre generaţiile X, Y şi Z, puţină lume ştie cu exactitate perioadele cărora le sunt asimilate denumirile respective, astfel că ne-am propus să facem lumină în această situaţie.
Conform specialiştilor, cei care aparţin generaţiei X s-au născut între 1965 şi 1979, cei care aparţin generaţiei Y s-au născut între 1980 şi 1994, iar cei care aparţin generaţiei Z sunt cei care s-au născut după 1 ianuarie 1995.
Cine sunt baby boomers
Românii care aparţin generaţiei "baby boomers" sunt cei născuţi după Al Doilea Război Mondial şi până în 1994. Pentru această generaţie s-a stabilit, la nivel global, denumirea de "baby boomers" pentru că Statele Unite ale Americii au traversat o perioadă prosperă după Al Doilea Război Mondial, astfel că natalitatea a crescut, generând un "boom" al copiilor născuţi în perioada respectivă.
Cei mai mulţi dintre cei prinşi în generaţia "baby boomers" sunt consideraţi, în mare măsură, urmaşii celei mai mari generaţii, 1901-1927, sau ai generaţiei tăcute, 1928-1945, dar şi "părinţii" milenialilor, cei născuţi după 1 ianuarie 1980.
Trăsăturile generaţiei Z
Românii care aparţin de generaţia Z sunt consideraţi, în principiu, cei născuţi după 1995. Sunt consideraţi urmaşii celor din generaţia X sau ai celor mai bătrâni români încadraţi la generaţia Y, cea a milenialilor.
Există numeroase trăsături atribuite acestei generaţii, de la posibilitatea de a utiliza mai mult timp dispozitive electronice şi până la o anumită creştere a numărului celor diagnosticaţi cu disabilităţi intelectuale şi boli psihiatrice. Nu în ultimul rând, când vorbim despre trăsăturile generaţiei Z vorbim şi despre o creştere a numărului celor ce reclamă tulburări de somn.
Generaţia Y sau milenialii
Românii care aparţin generaţiei Y sunt, în general, cei născuţi între 1980 şi 1994. Li s-a atribuit această denumire, de mileniali, pentru că s-a stabilit că cei mai mulţi dintre ei deveneau maturi la intrarea în noul mileniu sau urmau să devină maturi după intrarea în noul mileniu.
Despre generaţia Y se spune că este prima generaţie care a avut acces integral la tehnologii de comunicaţie, media şi digitale moderne, dar şi că maturizarea lor a fost marcată de o ascensiune a abordării liberale în politică și economie.
Trăsăturile generaţiei X
Românii care aparţin de generaţia X sunt consideraţi în special cei născuţi în perioada 1965-1979. Generaţia X este caracterizată prin numărul în creştere de persoane care încep să se distanţeze de societate pentru a-şi stabili mai bine menirea.
Interesant este că despre generaţia X în România se spune că au fost ultimii români care au făcut parte din organizaţii de masă socialiste precum Şoimii Patriei, Consiliul Naţional al Pionierilor sau Uniunea Tineretului Comunist.