Antena LIVE

Curs valutar

CAZUL cărţilor scrise în penitenciar: Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia care au validat lucrări ale deţinuţilor vor fi verificaţi

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia care au validat lucrările unor deţinuţi urmează să fie verificate de Comisia de etică

De la 14.01.2016, 17:05
WhatsApp

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia care au validat lucrările unor deţinuţi urmează să fie verificate de Comisia de etică, însă rectorul instituţiei susţine că nu crede că vor fi sancţionaţi "pentru că şi-au spus părerea despre un material". 

Rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Daniel Breaz, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a solicitat convocarea Comisiei de etică pentru a dezbate cazurile a patru cadre didactice ale instituţiei care au validat lucrările unor deţinuţi.

"Am trimis astăzi (joi - n.r.) preşedintelui Comisiei de etică din universitate o adresă prin care i-am solicitat să convoace comisia. Domnia sa va convoca Comisia de etică, conform regulamentului, în 15 zile de la data emiterii acesteia (…) Fiecare profesor recunoscut în domeniul său de activitate poate să facă recenzii, atunci când i se cere, asupra unui material scris şi poate să facă recomandări cu privire la calitatea materialului respectiv. Aceste recenzii se fac în nume proprii şi nu în numele universităţii", a spus Breaz.

El a adăugat că semnătura şi decizia privind evaluarea unei cărţi sau a unui material ştiinţific aparţin persoanei în cauză şi nu universităţii.

"Semnătura şi decizia aparţin persoanei în cauză şi nu universităţii. Este o activitate disjunctă de activitatea pe care o are cadrul didactic respectiv în universitate. Este vorba de onoarea sa atunci când recomandă sau nu recomandă un manuscris, fie el carte, articol ştiinţific, publicaţie. În general, această expertiză este cerută de o editură sau de un redactor-şef al unui jurnal pentru a vedea dacă poate fi sau nu publicat un material de o editură sau un jurnal ştiinţific de specialitate", a mai spus Breaz.

Întrebat ce părere are despre colegii săi care au validat cărţile unor deţinuţi, Daniel Breaz a răspuns că nu se poate exprima privind calitatea materialelor validate deoarece niciunul nu este din domeniul său de expertiză, însă consideră că nu au încălcat legea dacă au dat doar o recomandare.

"Nu se pune problema ca unul dintre colegii mei să fie coordonator sau coautor al unei lucrări (…) O editură la care a trimis persoana privată de libertate materialul respectiv a cerut expertiza privind acest material. Legea spune foarte clar: calitatea de material ştiinţific nu poate fi certificată decât de un cadru didactic universitar şi atunci s-a cerut expertiza şi celor patru colegi ai mei, din cele câteva sute de cadre didactice care au dat astfel de recomandări. Ei au dat în nume propriu aceste recomandări. Nu mă pot exprima, nefiind domeniul meu de expertiză, de calitatea acestor materiale, dar decizia de a reduce pedeapsa celor care sunt în spatele gratiilor nu aparţine cadrelor universitare, nici editurilor care au publicat materiale, ci unei comisii din penitenciar care analizează", a spus Breaz.

El a afirmat că nu crede că vor fi sancţionaţi cei patru profesori ai universităţii.

"Dacă colegii mei au dat doar recomandarea de publicare a unui material, părerea mea este că nu riscă nicio sancţiune. Pasul următor, de publicare a lucrării, a aparţinut editurii. Eu consider că în momentul în care ei au dat o recomandare şi au expertizat un material nu pot fi sancţionaţi pentru că şi-au spus părerea despre un material", a afirmat Daniel Breaz.

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia apar pe lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă, listă făcută publică recent de Ministerul Justiţiei. Astfel, pe listă se regăsesc profesorul Mihai Himcinschi - Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, profesorul Sorin Briciu - Şcoala Doctorală de Contabilitate, profesorul Mariana Luduşan şi conferenţiarul Ioan Gânfălean, ambii de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", arăta DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit procurorilor, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc deţinuţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, "exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

carti detinuti
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025