Antena LIVE

Curs valutar

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai probleme cu inima

Bolile de inimă cauzează circa 30% din totalul deceselor la nivel global în fiecare an. Dieta bolnavilor are un impact major asupra sănătății inimii și chiar poate reduce riscul de complicații și deces prematur.

De la 06.01.2020, 17:12
WhatsApp
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai probleme cu inima Shutterstock

Bolile de inimă cauzează circa 30% din totalul deceselor la nivel global în fiecare an. Dieta bolnavilor are un impact major asupra sănătății inimii și chiar poate reduce riscul de complicații și deces prematur. Mai mult, anumite alimente pot influența nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului sau al trigliceridelor, toate acestea reprezentând factori de risc în afecțiuni precum atacul de cord și atacul vascular cerebral. Mai jos este o listă cu principalele categorii de alimente care ar trebui evitate dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare: 

Fructele consumate în exces

Fructele sunt foarte bune pentru majoritatea oamenilor, însă dacă ai probleme cu inima este bine să le consumi cu moderație. Dacă ai trigliceridele crescute, s-ar putea să fie nevoie să consumi cel mult 2-3 fructe pe zi. Problemele asociate consumului de fructe apar din cauza zahărului conținut de acestea. 

Studiile spun că un consum excesiv de zahăr este asociat cu diabetul de tip 2, obezitatea, unele forme de cancer și bolile de inimă. Mai mult, Asociația Americană a Inimii recomandă cel mult 37,5 de zahăr pe zi (9 lingurițe) în cazul bărbaților și 25 g de zahăr pe zi (6 lingurițe) în cazul femeilor. 

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o doză de 0,33 ml are 10.6 g de zahăr, adică aproape jumătate din recomandarea zilnică de zahăr pentru femei. Iar un baton de ciocolata are 29 g de zahăr. Având în vedere că pe parcursul unei zile mai mâncăm și alte alimente bogate în zahăr, astfel de gustări rapide devin periculoase pentru sănătate. Prin comparație, un măr obișnuit are circa 10,4 g de zahăr (mărul Idared are aproximativ 5,3 g de zahăr), însă oferă și o cantitate importantă de substanțe nutritive. 

Nuca de cocos

Nuca de cocos este considerată benefică. Există lapte de cocos, apă de cocos, ulei de cocos și clasicii fulgi de cocos. Singura problemă a nucii de cocos este conținutul mare de grăsimi saturate. Dacă pentru un om sănătos o cantitate moderată de nucă de cocos poate fi benefică, pentru un cardiac consumul este periculos. 

De aceea, este foarte important să știi ce sunt trigliceridele, deoarece de nivelul acestora depinde starea de sănătate a inimii. De exemplu, studiile arată că, pe termen lung, consumul unor alimente bogate în grăsimi saturate crește nivelul trigliceridelor, fapt care crește riscul de atac de cord și atac vascular cerebral. 

Pastele și produsele făinoase

În cazul cardiacilor, totalul carbohidraților (glucidelor) ar trebui să reprezinte cel mult 60% din totalul zilnic de calorii. Un consum exagerat de paste, orez alb, pâine albă și cartofi poate crește nivelul trigliceridelor. La aceste alimente se adaugă fructele și legumele, care vin și ele cu propriul conținut de glucide. Ca o alternativă, poți consuma paste din cereale integrale, orez brun și pâine integrală cu semințe.

Alcoolul

Alcoolul are un conținut mare de calorii și zahăr, fiind de multe ori interzis cardiacilor deoarece crește nivelul trigliceridelor, un factor de risc în complicațiile cardiovasculare. Doar dacă ai tensiunea arterială normală și un nivel normal al trigliceridelor poți consuma cantități mici de alcool. În orice caz, este bine să ceri părerea medicului legat de consumul unor cantități moderate de alcool. 

Băuturile dulci

Ceaiul dulce cu gheață, sucurile acidulate, sucurile din fructe preparate în casă sau o simplă cafea îndulcită pot conține mai mult zahăr decât poate organismul procesa. De exemplu, persoanele care consumă regulat sucuri acidulate au un risc mult mai mare de diabet de tip 2, obezitate și hipertensiune arterială. Chiar și băuturile îndulcite artificial pot duce la îngrășare și atac vascular cerebral. Cele mai bune alternative sunt apa, ceaiul și cafeaua neîndulcite. 

Carnea procesată

Fie că e vorba de salam, șuncă din comerț sau diverse preparate din carne de porc, majoritatea conțin grăsimi saturate și multă sare și contribuie la creșterea nivelului colesterolului “rău” (LDL) și a trigliceridelor, doi factori de risc în insuficiența cardiacă și atacul vascular cerebral. 

Produsele de patiserie

Prăjiturile, tortul și tot felul de alte deserturi gustoase au cantități mari de grăsimi saturate și zahăr care, consumate regulat, cresc nivelul trigliceridelor și pot duce la obezitate și atac de cord. Mai mult, majoritatea acestor produse conțin și făină albă, un ingredient care crește rapid nivelul zahărului din sânge și te face mai flămând; drept urmare, vei mânca mai mult decât ți-ai propus. 

Untul și margarina

Untul și margarina conțin cantități imense de grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului “rău” și pot agrava bolile de inimă. Chiar și alternativele la unt și margarină conțin grăsimi saturate, însă pe lângă acestea mai au grăsimi bune nesaturate, vitamine și minerale. Merită menționate uleiul de măsline, untul de migdale/ arahide, brânza cremoasă, fructele de avocado și humusul. 

Alimentația este foarte importantă atunci când te confrunți cu o afecțiune cardiovasculară. Încearcă să eviți alimentele de mai sus, să reduci factorii de stres și să faci mișcare în mod regulat, pentru a îmbunătăți sănătatea inimii tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025