Antena LIVE

Curs valutar

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai probleme cu inima

Bolile de inimă cauzează circa 30% din totalul deceselor la nivel global în fiecare an. Dieta bolnavilor are un impact major asupra sănătății inimii și chiar poate reduce riscul de complicații și deces prematur.

De la 06.01.2020, 17:12
WhatsApp
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai probleme cu inima Shutterstock

Bolile de inimă cauzează circa 30% din totalul deceselor la nivel global în fiecare an. Dieta bolnavilor are un impact major asupra sănătății inimii și chiar poate reduce riscul de complicații și deces prematur. Mai mult, anumite alimente pot influența nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului sau al trigliceridelor, toate acestea reprezentând factori de risc în afecțiuni precum atacul de cord și atacul vascular cerebral. Mai jos este o listă cu principalele categorii de alimente care ar trebui evitate dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare: 

Fructele consumate în exces

Fructele sunt foarte bune pentru majoritatea oamenilor, însă dacă ai probleme cu inima este bine să le consumi cu moderație. Dacă ai trigliceridele crescute, s-ar putea să fie nevoie să consumi cel mult 2-3 fructe pe zi. Problemele asociate consumului de fructe apar din cauza zahărului conținut de acestea. 

Studiile spun că un consum excesiv de zahăr este asociat cu diabetul de tip 2, obezitatea, unele forme de cancer și bolile de inimă. Mai mult, Asociația Americană a Inimii recomandă cel mult 37,5 de zahăr pe zi (9 lingurițe) în cazul bărbaților și 25 g de zahăr pe zi (6 lingurițe) în cazul femeilor. 

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o doză de 0,33 ml are 10.6 g de zahăr, adică aproape jumătate din recomandarea zilnică de zahăr pentru femei. Iar un baton de ciocolata are 29 g de zahăr. Având în vedere că pe parcursul unei zile mai mâncăm și alte alimente bogate în zahăr, astfel de gustări rapide devin periculoase pentru sănătate. Prin comparație, un măr obișnuit are circa 10,4 g de zahăr (mărul Idared are aproximativ 5,3 g de zahăr), însă oferă și o cantitate importantă de substanțe nutritive. 

Nuca de cocos

Nuca de cocos este considerată benefică. Există lapte de cocos, apă de cocos, ulei de cocos și clasicii fulgi de cocos. Singura problemă a nucii de cocos este conținutul mare de grăsimi saturate. Dacă pentru un om sănătos o cantitate moderată de nucă de cocos poate fi benefică, pentru un cardiac consumul este periculos. 

De aceea, este foarte important să știi ce sunt trigliceridele, deoarece de nivelul acestora depinde starea de sănătate a inimii. De exemplu, studiile arată că, pe termen lung, consumul unor alimente bogate în grăsimi saturate crește nivelul trigliceridelor, fapt care crește riscul de atac de cord și atac vascular cerebral. 

Pastele și produsele făinoase

În cazul cardiacilor, totalul carbohidraților (glucidelor) ar trebui să reprezinte cel mult 60% din totalul zilnic de calorii. Un consum exagerat de paste, orez alb, pâine albă și cartofi poate crește nivelul trigliceridelor. La aceste alimente se adaugă fructele și legumele, care vin și ele cu propriul conținut de glucide. Ca o alternativă, poți consuma paste din cereale integrale, orez brun și pâine integrală cu semințe.

Alcoolul

Alcoolul are un conținut mare de calorii și zahăr, fiind de multe ori interzis cardiacilor deoarece crește nivelul trigliceridelor, un factor de risc în complicațiile cardiovasculare. Doar dacă ai tensiunea arterială normală și un nivel normal al trigliceridelor poți consuma cantități mici de alcool. În orice caz, este bine să ceri părerea medicului legat de consumul unor cantități moderate de alcool. 

Băuturile dulci

Ceaiul dulce cu gheață, sucurile acidulate, sucurile din fructe preparate în casă sau o simplă cafea îndulcită pot conține mai mult zahăr decât poate organismul procesa. De exemplu, persoanele care consumă regulat sucuri acidulate au un risc mult mai mare de diabet de tip 2, obezitate și hipertensiune arterială. Chiar și băuturile îndulcite artificial pot duce la îngrășare și atac vascular cerebral. Cele mai bune alternative sunt apa, ceaiul și cafeaua neîndulcite. 

Carnea procesată

Fie că e vorba de salam, șuncă din comerț sau diverse preparate din carne de porc, majoritatea conțin grăsimi saturate și multă sare și contribuie la creșterea nivelului colesterolului “rău” (LDL) și a trigliceridelor, doi factori de risc în insuficiența cardiacă și atacul vascular cerebral. 

Produsele de patiserie

Prăjiturile, tortul și tot felul de alte deserturi gustoase au cantități mari de grăsimi saturate și zahăr care, consumate regulat, cresc nivelul trigliceridelor și pot duce la obezitate și atac de cord. Mai mult, majoritatea acestor produse conțin și făină albă, un ingredient care crește rapid nivelul zahărului din sânge și te face mai flămând; drept urmare, vei mânca mai mult decât ți-ai propus. 

Untul și margarina

Untul și margarina conțin cantități imense de grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului “rău” și pot agrava bolile de inimă. Chiar și alternativele la unt și margarină conțin grăsimi saturate, însă pe lângă acestea mai au grăsimi bune nesaturate, vitamine și minerale. Merită menționate uleiul de măsline, untul de migdale/ arahide, brânza cremoasă, fructele de avocado și humusul. 

Alimentația este foarte importantă atunci când te confrunți cu o afecțiune cardiovasculară. Încearcă să eviți alimentele de mai sus, să reduci factorii de stres și să faci mișcare în mod regulat, pentru a îmbunătăți sănătatea inimii tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024