Ce este eSIM. Diferenţa dintre SIM şi eSIM, preţuri, telefoane compatibile
Telefoanele pot fi conectate la o rețea de telefonie mobilă prin intermediul unei cartele. Aceasta este introdusă în telefon și oferă utilizatorului acces la diverse servicii. Pe măsură ce tehnologia a evoluat şi cartelele s-au schimbat de-a lungul timpului. Cu cât telefoanele au devenit mai performante, cu atât dimensiunea cartelelor s-a micşorat.
De Redactia Observator la 01.09.2023, 17:34În trecut, la cumpărarea unui dispozitiv nou, era nevoie să transformăm cartela existentă într-o variantă mai mică sau să cumpărăm una nouă, pentru a o putea folosi în noul telefon. Tot acest proces este destul de complicat, lucru care a dus la crearea unei metode moderne de a utiliza o cartelă pe telefon. Află ce este eSIM, cum o poți folosi și tu și de ce este mai avantajoasă decât un SIM obișnuit.
Ce este un SIM
Cartela SIM a apărut în 1991, prima unitate fiind inventată şi produsă la Munchen. La debut au apărut două variante: una de mărimea unui card de credit şi una clasică, mini. Ulterior aveam să vedem în anii 2000 şi micro SIM-ul şi nano SIM-ul. O cartelă SIM este un mic cip portabil pe o bucată din plastic, care poate stoca informaţii despre utilizator şi profilul său în reţeaua în care operăm.
Are un cod de 17 cifre, care atribuie țara de origine, sistemul de la operator şi un user ID unic. Cu el te conectezi la reţea, la Internet, primeşti şi trimiţi mesaje, realizezi apeluri. Poate stoca informaţii de contact, numere de telefon, mesaje şi informații despre utilizarea de date.
- Apple va oferi despăgubiri pentru milioane de utilizatori Iphone. Câţi bani va oferi gigantul deţinătorilor de...
- Cum va arăta iPhone 15 Pro. Schimbări importante la noua serie de telefoane Apple
- (P) Cele mai comune și utile accesorii pentru telefoane !
- Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală
Ce este un eSIM şi prin ce diferă de un SIM
eSIM-ul e teoretic tot un cip, ceva mai mic decât un nano SIM, cam la jumătate, doar că este integrat în smartphone. E utilizat pe smartwatch, smartphone şi unele laptopuri. Tehnologia eSIM îţi permite să stochezi mai mult de un număr pe un dispozitiv şi chiar să te conectezi la multipli operatori de telefonie.
eSIM-ul îndeplinește aceleași funcționalități ca o cartelă SIM și este la fel de sigur dar există câteva diferențe:
- eSIM-ul este deja integrat în dispozitivul tău (din fabrică), deci nu trebuie să mai obții tu cartela SIM de la operator pentru a o introduce în dispozitivul GSM (telefon, tabletă, etc.).
- poți avea pe ea mai multe numere de telefon ( abonament sau cartelă PrePay), chiar și de la operatori diferiți deoarece memoria eSIM-ului poate fi rescrisă - față de cartela SIM. Chiar dacă vei avea mai multe numere de telefon instalate, doar pe unul dintre ele îl vei putea seta că activ la un moment dat, din meniul dispozitivului tău. Singura excepție este deocamdată Apple iPhone 13 (iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Max) care oferă funcția Dual eSIM. Prin aceasta vei putea activa în acelasi timp 2 profile de eSIM, adică două numere de telefon diferite.
- eSIM-ul nu permite salvarea de contacte (stocarea agendei telefonice) și SMS-uri. Lista de contacte și datele existente pe cartela SIM nu se vor putea transfera, așa că asigură-te că le-ai salvat în memoria telefonului înainte de această modificare.
- Pe eSIM codul PIN este dezactivat inițial. Pentru evitarea situațiilor în care serviciile tale ar putea fi utilizate abuziv de către persoane neautorizate, care ar putea intra în posesia dispozitivului tău mobil, îți recomandăm să activezi și să personalizezi codul PIN. Poți face asta direct din meniul dispozitivului tău mobil. Codul PIN inițial este 0000.