Antena LIVE

Curs valutar

Ce este Premiul Nobel. Curiozităţi şi informaţii despre cel mai prestigios titlu acordat pentru servicii aduse umanităţii

De mai bine de 100 de ani, una dintre marile tradiţii ale omenirii este aşa-numita acordare de Premii Nobel, astfel că ne-am propus să vedem ce înseamnă, mai exact, acest lucru, respectiv de a candida pentru un Premiu Nobel sau chiar de a câştiga un Premiu Nobel.

De la 02.10.2024, 17:15
WhatsApp
În 2009, Herta Muller, scriitoare germană de origine română, a câştigat Premiul Nobel pentru literatură Profimedia

Primele Premii Nobel s-au acordat în decembrie 1901, iar de atunci acest lucru, de a acorda Premii Nobel, a devenit o adevărată tradiţie. Premiile sunt cucerite, în general, de mari personalităţi ori de diferite persoane care aduc servicii umanităţii, în funcţie de categoria pentru care se acordă Premiul Nobel.

Practic, în fiecare sfârşit de an există o scurtă perioadă în care întreaga atenţie a omenirii este îndreptată către Peninsula Scandinavă, Premiile Nobel fiind acordate, în mare măsură, de reprezentanţi ai unor instituţii din Suedia ori Norvegia.

Ce este Premiul Nobel. Scurt istoric 

Ideea de a acorda astfel de premii a venit afaceristului suedez Alfred Nobel, de aici şi denumirea de Premiile Nobel. Alfred Nobel a trăit în perioada 1833-1896 şi a devenit cunoscut în special pentru că a inventat dinamita, dar şi pentru afacerea uriaşă pe care a adunat-o.

Din acest motiv, Alfred Nobel a decis să lase întreaga sa avere Fundaţiei Alfred Nobel, astfel încât reprezentanţii Fundaţiei să ofere, în fiecare an, trofee şi importante sume de bani unor personalităţi care au adus mari servicii umanităţii.

Astfel, la cinci ani de la moartea lui Alfred Nobel, în decembrie 1901, s-au acordat primele Premii Nobel, iar legenda spune că Nobel a dorit ca premiile să fie acordate pentru mari servicii aduse umanităţii tocmai pentru că şi-ar fi dat seama că dinamita, pe care a inventat-o, poate fi folosită inclusiv la producerea de pagube uriaşe sau poate duce la pierderea de vieţi omeneşti.

Cine a fost Alfred Nobel

Alfred Nobel s-a născut în Suedia, în 1833, dar la nouă ani se mută în Rusia, la St. Petersburg, unde tatăl său înfiinţase o companie. La 17 ani, Alfred Nobel vorbea, deja, fluent în suedeză, rusă, franceză, engleză și germană, iar acest lucru, plus curiozitate ce îl caracteriza l-au făcut să petreacă doi ani călătorind în mai multe ţări, fiind interesat în special de tot ceea ce ţinea de literatura engleză, fizică şi chimie.

Profitând de o colaborare cu tânărul chimist italian Ascanio Sobrero, care inventase nitroglicerina, Alfred Nobel reuşeşte, în 1867, să inventeze dinamite, chiar dacă pentru o perioadă a primit interdicţie de a efectua experimente în oraş, din cauza producerii unei explozii care l-a făcut să-şi piardă fratele, pe Emil Nobel.

Alfred Nobel a murit în 1896, după ce şi-a deschis fabrici şi laboratoare în peste 20 de ţări şi după ce şi-a brevetat nu mai puţin de 355 de invenţii precum cauciucul sintetic, pielea artificială sau mătasea sintetică.

Categoriile Premiilor Nobel

În general se oferă Premii Nobel pentru şase categorii distincte. Avem Premiul Nobel pentru Fizică, Premiul Nobel pentru Chimie, Premiul Nobel pentru Economie, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, Premiul Nobel pentru Literatură şi Premiul Nobel pentru Pace.

După cum spuneam, primele Premii Nobel s-au acordat în 1901, iar câştigătorii au obţinut câte 10.000 de dolari, sume importante la vremea respectivă. După cum era de aşteptat, valoarea premiilor a crescut ulterior.

Cine decide câştigătorii şi cum

În acordarea Premiilor Nobel sunt implicate mai multe instituţii din Suedia şi Norvegia. Reprezentanţii Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia acordă Premiile Nobel pentru Fizică, Chimie şi Economie. Reprezentanţii Institutului Karolinska, din Stockholm, acordă Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Reprezetanţii Academiei Suedeze acordă Premiul Nobel pentru Literatură. Iar o comisie alcătuită din cinci persoane alese de reprezentanţii Parlamentului Norvegiei acordă Premiul Nobel pentru Pace.

Ideea de bază în stabilirea modului în care se acordă Premiul Nobel este ca învingătorul să nu fie stabilit de către o singură persoană, tocmai pentru a exista o oarecare diversificare.

Ce primesc câştigătorii Premiilor Nobel

Fiecare câştigător de Premiu Nobel obţine câte o medalie, o diplomă şi o sumă de bani. După cum spuneam, primii câştigători ai Premiilor Nobel au câştigat, în 1901, câte 10.000 de dolari fiecare, sume importante pentru vremea respectivă.

Ulterior, premiile oferite celor câştigau Premii Nobel au crescut până în jurul valorii de un milion de dolari. Totuşi, în urmă cu câţiva ani, reprezentanţii Fundaţiei Nobel au decis să limiteze premiile oferite la suma de 800.000 de dolari.

Cei mai cunoscuţi câştigători de Premii Nobel 

După cum vă imaginaţi, numeroase personalităţi au câştigat Premii Nobel de-a lungul timpului. Reamintim doar nume precum Jean Paul Sartre, care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, în 1964, Martin Luther King Jr., care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace tot în 1964, sau artistul Bob Dylan, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2016.

Au existat, de-a lungul timpului, şi numeroase cazuri controversate. Adolf Hitler, de exemplu, a interzis unui număr de patru germani să intre în posesia premiilor, în perioada 1936-1939. Carl von Ossietzky a fost desemnat câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1936, Richard Kuhn a câştigat Premiul Nobel pentru Chimie în 1938, iar Adolf Butenandt, chimie, şi Gerhard Domagk, fiziologie sau medicină, au câştigat Premii Nobel în 1939.

Români care au primit Premiul Nobel 

De-a lungul timpului, cinci personalităţi cu origini româneşti s-au aflat printre câştigătorii Premiilor Nobel. Vorbim aici despre Ioan Moraru, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1985, ca reprezentant al organizaţiei "Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear", alături de Mihail Kuzin (Uniunea Sovietică) şi Bernard Lown (Statele Unite ale Americii), şi de Elie Wiezel, scriitor american născut la Sighet, în judeţul Maramureş, şi care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1986.

De asemenea, au mai câştigat Premiul Nobel şi George Emil Palade, pentru Medicină, în 1974, Stefan Hell, fizician german născut la Arad şi laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, şi Herta Muller, scriitoare germană născută în Timiş şi laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ce este premiul nobel premiul nobel castigatori premiul nobel valoare premiul nobel
Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Patru zodii sunt binecuvântate după 5 octombrie. Întâmplări neașteptate,...
Fanatik.ro
Publicat 02.10.2024
„Ciclonul Fechet” – a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi
spotmedia.ro
Publicat 01.10.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Îți cade PĂRUL când te speli pe cap? Medicii recomandă două tratamente...
Gandul
Publicat 01.10.2024
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5...
Adevărul
Publicat 02.10.2024
Imagini opulente de la majoratul lui Tony, fiul lui Costel Biju. Ce cadouri scumpe...
A1
Publicat 02.10.2024
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2024. Taurii au multă creativitate în această...
CaTine
Publicat 02.10.2024
Tristan Tate și-a preluat mașinile confiscate de DIICOT! Cum arată 4 milioane...
spynews.ro
Publicat 02.10.2024
Stabilit de 18 ani în Grecia, Cosmin Bărcăuan explică: „Frate, știi cum e...
GSP
Publicat 02.10.2024
Cum să folosești oțetul de mere pentru a elimina petele de pe față și pentru...
Click.ro
Publicat 02.10.2024
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi...
Useit
Publicat 01.10.2024
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este...
Redacţia.ro
Publicat 02.10.2024
Topul pensiilor din România. Care este este cea mai mare pensie în plată pe...
libertatea.ro
Publicat 02.10.2024
Chris Martin a vorbit despre viitorul trupei Coldplay: „Vom face doar 12 albume”
ZU
Publicat 02.10.2024
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Hello taste
Publicat 02.10.2024
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după...
Deparinti
Publicat 02.10.2024
Ce trebuiau să facă cei care au văzut-o pe femeia agresată de soț, în...
ziare.com
Publicat 02.10.2024
Cum arată acum iubita lui Christopher von Uckermann din trupa RBD. Artistul se...
Happy
Publicat 02.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Medicool
Publicat 02.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024