Ce este turismul lent sau slow tourism și de ce este o alegere bună
Turismul lent sau slow tourism (după modelul slow food) este o filozofie de călătorie care-ți permite să te bucuri de partea autentică a unei destinații și care pune într-o altă lumină ideea de vacanță.
De Redactia Observator la 02.07.2020, 13:43- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Turismul lent este un mod relaxat de viață, unde nu există program, faci ceea ce simți nevoia să faci și te bucuri de un stil de vacanță fără program. Și mai înseamnă să trăiești într-un loc într-un ritm lent, pentru că vizitarea în fugă a celor mai faimoase locații nu înseamnă că ai vizitat efectiv locul.
Slow tourism poate fi o replică la stilul de viață de zi cu zi, dar și la genul de vacanțe în care programul ne obligă să stăm cu ochii pe ceas. Lent înseamnă liniștit, calm și relaxat, înseamnă să ne gândim de două ori la modul în care ne raportăm la mediul înconjurător și, cel mai important, la alți oameni. Turismul lent te îndeamnă să acorzi atenție comunității locale, să respecți obiceiurile, modul de viață al acestora, astfel încât turistul să nu mai fie perceput ca un „invadator”.
De ce merită să alegi această formă de turism?
Turismul lent îți permite să întâlnești oameni noi, să încerci stilul local al bucătăriei, să explorezi locuri care nu sunt pe hărțile turistice și să descoperi poveștile de viață ale oamenilor locului. Este varianta perfectă pentru turism rural, pentru turism viticol, dar nimic nu te oprește să te oprești într-un oraș. Este ideal pentru grupurile mici, pentru studenți, familii cu copii aflați la vârsta adolescenței, pentru tineri care aleg ruperea de stilul comod de viață și vacanță și aleg experiențele individuale și interacțiunea, fără intermediari, cu oamenii. Slow tourism este un mijloc pentru a descoperi locuri noi, mâncare tradițională, obiceiuri și bucuria unui timp petrecut în liniște și relaxare totală. Beneficiile sunt în egală măsură și de partea turistului, dar și a localnicilor. Aceștia din urmă știu cel mai bine care sunt locurile sau zonele pe care merită să le vezi.
Beneficiile acestei forme de turism
Există în mod cert unele avantaje pe care acest gen de a petrece zilele de concediu le oferă:
-
Ai posibilitatea de a face efectiv ceea ce vrei, când vrei și dacă vrei. Nu există program sau restricții cu privire la modul în care alegi să-ți organizezi ziua. Turismul lent înseamnă să trăiești lent, fără nici o urmă de stres;
-
Acorzi timp unui loc. Toate destinațiile au mai mult de oferit decât ceea ce scrie în pliante, iar cele care nu sunt deloc menționate ar putea să fie locuri excepționale.
-
Poți lua o pauză de la orice alte activități pe care le faci în fiecare zi. Renunță la utilizarea telefonului mobil sau măcar limitează-te la strictul necesar;
-
Închiriază o casă sau o cameră. Sau, dacă este vorba despre orașe, încearcă varianta schimbului temporar de locuință. Este extrem de rentabil.
-
Explorează zona limitrofă și apoi din ce în ce mai departe, folosind mijloacele de transport local sau bicicleta și bazându-te doar pe instinct și pe bucuria de a descoperi;
-
Alege alimentele locale, hrană organică și mănâncă exact după obiceiul locului;
-
Ai putea face diverse munci pentru mâncare. Este excepțional, interesant, distractiv și tonic;
-
Turismul lent este ieftin, comod și nu implică deloc complicații. Nu ai nevoie de bagaje voluminoase, o să găsești mereu un loc de cazare și ceva de mâncat și sunt extrem de rare situațiile când vei avea nevoie de rezervare sau programare;
-
Ai posibilitatea să improvizezi și să variezi programul din fiecare zi pentru că nu ești constrâns de nici un program;
-
Este o formă de turism ecologic care respectă mediul.
Turismul lent, o alternativă
Ideea principală a turismului lent este reducerea cantității experiențelor dintr-o călătorie și concentrarea pe calitatea lor. Este o schimbare radicală de stil în care ideea de a vedea cât mai mult devine a trăi cât mai intens.
Turismul pe îndelete oferă o vacanță calmă, cu adevărat relaxantă, amintiri memorabile, posibilitatea de a participa la evenimente neașteptate (o nuntă, o sărbătoare locală, ceremonii religioase, tradiții). Este un mod perfect pentru a descoperi natura și ecosistemul, înseamnă aer curat și sănătate.
Ce rol joacă noile tehnologii în turismul lent? Există agenții de turism care îți pot face recomandări pentru zonele perfecte unde se poate practica slow tourism. Poți obține informații utile de pe blogurile de călătorii sau de la prietenii care au experimentat acest gen de vacanțe. Se poate practica în țară sau în Europa. Datorită noilor tehnologii, localnicii sunt principalii furnizori de servicii turistice și sunt capabili să susțină acest gen de turism.
În timp ce avem posibilitatea de a călători din ce în ce mai repede în jurul globului, parcurgând distanțe din ce în ce mai mari, turismul lent reinventează călătoriile. Acest stil de a călători câștigă tot mai mulți adepți și este din ce în ce mai des considerat varianta ideala de vacanță, fiind sursa unor experiențe autentice care pun accentul pe plăcerea de a călători.
Sursa foto: unsplash.com