Ce nu ai voie să faci astăzi, de Sfântul Ilie
În fiecare an, pe data de 20 iulie, se prăznuieşte Sfântul Ilie, o divinitate populară ce a preluat numele şi data celebrării de la Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
De Redactia Observator la 20.07.2014, 11:30În fiecare an, pe data de 20 iulie, se prăznuieşte Sfântul Ilie, o divinitate populară ce a preluat numele şi data celebrării de la Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
Se spune că Ilie a săvârşit multe păcate pe pământ, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, dar pe care le-a ispăşit. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc, trasă de cai albi înaripaţi.
Din cer cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru că l-au îndemnat la păcat. Diavolii, înspăimântaţi se ascund pe pământ prin pomi, pe sub streşini, în turlele bisericilor şi chiar în trupul unor animale. Sântilie, cum i se spune în popor, trăsneşte pentru a nu scăpa pe niciunul dintre ei.
Iată câteva traditii:
- se spune în popor că diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi e bine să nu se ascundă nimeni sub un astfel de copac, pe vreme de furtună.
- dacă este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.
- fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă şi se tăvălesc goale prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde înseamnă că se vor mărita cu băieţi tineri, iar dacă vor visa cânepă uscată se vor mărita cu cineva mai în vârstă.
- se crede că, dacă tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
- în această zi, nu se lucrează de teama pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină).
- se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.
- se aduc mere la biserică pentru sfințire, aceste fructe devenind de aur pe lumea cealaltă.