Ce pot face anul viitor aleșii locali pentru binele comunităților. 3 lecții de la vest-europeni
2017 poate fi un an în care ne vom apropia tot mai mult de un standard de viață vest-european. Trebuie doar să se acordă mai multă atenție acestor aspecte.
De Redactia Observator la 02.01.2017, 17:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
2017 poate fi un an în care ne vom apropia tot mai mult de un standard de viață vest-european. Trebuie doar să se acordă mai multă atenție acestor aspecte.
Când vine vorba despre creșterea standardului de viață, schimbările încep de la comunități. Este suficient ca municipalitatea să modifice doar câteva lucruri legate de aspectul urbei, de siguranța și de trafic, pentru ca locuitorii unui oraș să simtă îmbunătățirile. Iată ce lecții ar putea să învețe aleșii locali români de la vest-europeni:
Costuri mai mici, dar confort și siguranță sporite
Una dintre schimbările foarte ușor de pus în practică este cea legată de iluminarea spațiilor publice. Este o nevoie esențială pentru comunități, ajutând nu doar din punct de vedere estetic, dar crescând și siguranța locuitorilor unui oraș.
Pentru ca iluminatul stradal se traduce printr-un consum imens de energie și de resurse financiare, în majoritatea orașelor preocupate de mediu și bugetul local se folosesc astfel de sisteme de iluminat. Este suficient să fie înlocuite toate luminile stradale cu astfel de soluții, așa încât costurile să scadă semnificativ.
În plus, este vorba și despre o variantă prietenoasă cu mediul, pentru că au un consum scăzut. După cum vezi, ele sunt deja folosite în orașe din Olanda sau din Danemarca și este o soluție foarte ușor de pus în aplicare și la noi.
Fără trafic și poluare
Una dintre cele mai apăsătoare probleme ale românilor din marile orașe este traficul infernal de pe străzi. În orele de vârf, ambuteiajele și cozile de mașini le pun la grele încercări nervii șoferilor, iar problema traficului este în mod cert una stringentă, mai ales pentru bucureșteni.
Cum au rezolvat țări precum Germania sau Olanda această problemă? Cu ajutorul pistelor de biciclete. A devenit o necesitate reală în marile orașe de la noi din țară, însă soluțiile întârzie să apară. Amenajarea pistelor de biciclete va scădea timpul petrecut în trafic, le va oferi locuitorilor un aer mai curat și îi va impulsiona să facă mai multă mișcare.
În Paris, de pildă, o soluție la care s-a gândit municipalitatea pentru a scădea traficul și poluarea este circulația alternativă. Șoferii parizieni circulă alternativ în funcție de numărul de înmatriculare, par sau impar – într-o zi cei cu număr par, în alta cei cu număr impar.
Indiferent de soluția pe care o vor găsi, problema traficului și a poluării este fără doar și poate un aspect pe care aleșii locali din întreaga țară ar trebui să-l aibă în vedere.
Transportul în comun, la standarde înalte
Marea Britanie, Franța, Germania – sunt doar câteva exemple de țări unde transportul în comun este cu adevărat performant. De la rețeaua de metrou care ajunge în toate colțurile orașului, până la linii speciale pentru autobuze – în aceste orașe se poate spune că transportul în comun este cu adevărat mai comod decât mașina personală în unele cazuri.
Și în țara noastră este loc de îmbunătățiri, mai ales în Capitală. Odată ce va fi rezolvată problema transportului în comun, traficul va fi mai puțin aglomerat și orașul mai puțin poluat. Desigur, o astfel de schimbare nu se poate produce într-un an, însă în 2017 s-ar putea vedea primii pași înainte în acest sens.
Acestea sunt doar trei lecții pe care le-am putea învăța de la alte țări, însă lista poate continua cu o manageriere mai bună a deșeurilor și a programelor de reciclare și cu alte astfel de soluții. Tu ce îmbunătățiri aștepți anul viitor de la aleșii locali?
Sursa foto: joyfull / Shutterstock.com