Ce scutiri medicale îşi mai trag poliţiştii locali ca să nu facă ture de noapte. În Capitală fug de uniformă
Ce îi sperie pe poliţiştii locali? Aţi spune că infractorii însă nu! Ploaia, întunericul şi uniforma sunt noile lor spaime. În Ploieşti 60 de poliţişti au scutiri medicale prin care scapă de turele de noapte, de armă şi de muncă atunci când vremea e capricioasă. Motivul: fie au tensiune arterială oscilantă, fie diabet. Inclusiv şeful lor a fost demis pentru că, tot bolnav fiind, nu şi-a îndeplinit atribuţiile.
De Andreea Milea la 26.07.2021, 14:27''Se interzice port armă, tură de noapte sau la intemperii.
Asta ce înseamnă?
Dacă plouă sau ninge nu are voie să iasă afară. Dacă e rece sau cald, caniculă! Vorbim despre un şef de birou aici! Da, care normal coordonează activitatea.''
Teoretic! Însă în practică, ploaia, canicula sau turele de noapte au devenit inamicii principali pentru poliţiştii locali din Ploieşti. Pentru a-i evita, un sfert dintre ei au adeverinţe medicale prin care sunt scutiţi de la turele de noapte, munca pe timp de vreme capricioasă sau portul armei. Motivele invocate în scutiri: suferă de tensiune arterială sau diabet.
Andrei Voloşevici, primar Ploieşti: Pe româneşte această notă are în spate un act medical care spune aşa: dacă porţi arma de la 6 la 14 e ok, de la 14 la 22 treacă meargă, de la 22 la 6 nu se poate! Nu ai tensiune de la ora 6 la ora 14 şi ai putea să ai de la ora 14 până la 6 a doua zi.
Si asta se intampla de 8 ani. Şeful poliţiei locale a găsit repede o scuză: agenţii imbatrânesc şi se îmbolnăvesc.
Adrian Vaida, şeful Poliţiei Locale Ploieşti: Munca pe timp de intemperii? Nu ştiu cine a putut scrie aşa ceva. Aveti un caz concret?
Reporter: Scrie în hârtiile acestea.
Da, zice de expunere: evitarea expunerii la intemperii...
Văd aici un şef de birou.
E o situaţie, cum să spun, practic ar fi trebuit să îi schimbăm locul de muncă, dar nu există această posibilitate.''
Dar cum în acte toţi sunt declaraţi apţi, nu îşi pot pierde locul de muncă.
''Sunt bolnavi şi au certificate, scutiri de la medici si nu lucrează şi noi nu avem pază, nu avem poliţie pe stradă. Cât de rar îi vedeţi? Oooo, o dată pe lună dacă îi vezi.''
''De ce mai sunt plătiţi, de ce vin la serviciu?''
Andrei Voloşevici, primar Ploieşti: Niciun funcţionar public nu are dreptul să nu îşi execute obligaţiile de serviciu scrise în fişa postului!
Şeful poliţiei locale tocmai si-a pierdut funcţia pentru că timp de două luni nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu. El dă vina tot pe o problemă medicală
Adrian Vaida, şeful Poliţiei Locale Ploieşti: Sunt în preaviz ca urmare a acordării calificativului nesatisfăcător.
Uniforma, problema principală a unui poliţist
În Sectorul 1 al Capitalei, poliţiştii locali nu au probleme de sănătate. Au însă alte nemulţumiri: unul dintre ei refuză să poarte uniforma.
Edward Horotan, şef Poliţia Locală Sector 1: Există o solicitare din partea unui poliţist care a spus că el nu vrea, că îşi exprimă un punct de vedere cu privire la portul uniformei.
Poliţiştii locali sunt obligaţi prin fişa postului să poarte uniforma în timpul serviciului.