7 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre mâncarea fast-food
Mâncarea de tip fast-food a devenit extrem de populară în ultimii ani, mai ales că ajuns să fie și tot mai sofisticată.
De Redactia Observator la 20.07.2020, 10:50Cu toate că există voci care susțin că nu este chiar cea mai fericită opțiune, preparatele culinare pregătite și servite rapid nu trebuie să fie întotdeauna blamate deoarece bucătăria fast-food oferă și variante mai sănătoase. Practic, depinde doar de noi ce alegem din meniurile restaurantelor de acest fel. Zilnic, oameni de toate vârstele consumă produse fast-food întrucât este o variantă accesibilă și avantajoasă din punct de vedere al costurilor. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre aceste preparate.
Mâncarea fast-food nu trebuie confundată cu junk food
Unul dintre cele mai importante aspecte legate de preparatele servite rapid este că nu trebuie confundate cu mâncarea numită junk food. Este adevărat că cele două tipuri de alimentație au trăsături comune, dar există și multe caracteristici complet diferite. În timp ce fast food înseamnă feluri culinare pregătite și consumate rapid, junk food face referire la mâncarea cu cea mai mică valoare nutritivă. De exemplu, sushi este considerată una dintre cele mai sănătoase mâncăruri fast food, iar chipsurile sunt catalogate drept junk food pentru că au în compoziție grăsimi polisaturate și monosaturate.
Cartofii prăjiți, cea mai populară mâncare fast-food
Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai iubite sortimente fast-food la nivel mondial, află că pe primul loc se află cartofii prăjiți. Aceștia sunt garnitura de bază pentru multe preparate rapide. Comandă online un meniu KFC și, pe lângă produsele din carne de pui, te vei bucura și de o porție generoasă de cartofi prăjiți. De altfel, în America, încă din secolul al XVIII-lea, alimentația tradițională a fost cea de carne și cartofi, așa că este de înțeles de ce oamenii au dus mai departe obiceiul de-a asocia cele două alimente.
Industria fast-food a influențat și domeniul auto
Dacă iubești mâncarea de tip fast-food este posibil să știi că aceasta a constituit un punct de plecare în crearea suporturilor auto pentru pahare, în anii ’90. Datorită succesului răsunător pe care-l aveau restaurantele de tip fast-food care ofereau și drive-thru, producătorii de automobile au început să realizeze în interiorul autoturismelor diferite tipuri de suporturi pentru pahare.
Alimentele fast-food, bogate în nutrienți
Unele dintre produsele pregătite și servite rapid sunt bogate în numeroși nutrienți, printre care calciu, vitamina B12, vitamina A, dar și vitaminele C, D sau E. Nutriționiștii afirmă că nu există mâncarea rea, ci mai degrabă o dietă nesănătoasă. Este adevărat că unele preparate fast food pot fi considerate bombe calorice, însă totul ține de modul în care alegem să integrăm produsele fast-food în meniul zilnic. La fel ca la orice alt tip de mâncare, și preparatele culinare de acest fel pot fi consumate atât timp cât se respectă anumite limite.
Hong Kong, orașul cu cel mai mare consum de fast food
Surprinzător sau nu, americanii nu sunt cei mai mari consumatori ai preparatelor de tip fast-food. Deși ne-am fi așteptat să-i găsim pe o poziție fruntașă, aceștia ocupă doar locul opt în clasament, pentru că aproape 35% din populație consumă fast food o dată pe săptămână ori mai des. În Hong Kong însă, mai bine de 61% dintre locuitori mănâncă acest tip de preparate.
Meniul fast-food, un punct de testare a creativității
În ultima perioadă, apare tot mai des conceptul de gourmet fast-food. Mâncărurile rapide au devenit tot mai sofisticate, dar și mai sănătoase. Un hamburger se face din carne de calitate și se servește cu ingrediente deosebite precum trufe rase. Blatul standard de pizza poate fi înlocuit cu aluat din soia sau kamut, o alternativă la gluten. Totodată, și asocierile culinare sunt tot mai spectaculoase și mai populare, astfel că pâinea indiană se umple cu salată tzatziki și pui mediteranean, iar terciul asiatic congee se servește cu gălbenuș afumat și trufe.
Fast-food, opțiuni mai sănătoase
Valoarea nutritivă a alimentelor fast-food poate fi îmbunătățită prin mici artificii. Alege cu atenție restaurantul la care mănânci, evită produsele cu foarte multe sosuri și maioneză, optează pentru un desert natural, cum ar fi fructele, încearcă să reduci porțiile de mâncare pe care le comanzi, servește și o salată pe lângă preparatele din carne sau înlocuiește sucurile carbogazoase cu apă ori ceai neîndulcit.
Uneori ne este poftă de fast-food, alteori reprezintă cea mai comodă variantă sau chiar o alegere optimă pentru buget. Indiferent de situație, nu trebuie să ne simțim vinovați atunci când consumăm preparate de tip fast-food, mai ales dacă setăm limite și alegem cu atenție mâncărurile.