Ce trebuie să faci pentru casa ta vara, ca să-ți fie bine iarna
Probabil că proverbul care spune că este bine să-ți faci iarna car și vara sanie este unul pe care ar trebui să-l luăm, cu adevărat, în seamă.
De Redactia Observator la 20.07.2020, 17:44Este o dovadă de responsabilitate și o cale foarte bună prin care poți face economie de bani, dacă vei aloca puțin timp pentru unele verificări și reparații pe care este ideal să le faci vara, ca în timpul iernii să nu ai surprize neplăcute:
Verificarea centralei
Cei mai mulți dintre noi folosesc pentru încălzirea casei centralele termice, fie că sunt pe gaz sau pe lemne. Și unele și celelalte au nevoie de o revizie în fiecare an, revizie care garantează funcționarea lor corectă în timpul sezonului rece, dar mai ales sigură. Reviziile făcute vara sunt mai ieftine decât cele făcute toamna, când zilele au devenit deja reci. Vei găsi mai ușor persoanele autorizate să facă aceasta verificare, iar eventualele reparații vor fi mai simplu de făcut. Unul din elementele centralelor termice care trebuie atent verificat și eventual schimbat, dacă există indicii că și-a epuizat durata de viață este pompa recirculare apa, una dintre piesele esențiale ale centralei termice, care face ca agentul termic să circule în rețeaua din casă.
Coșul casei
Coșul de fum este legat de o centrală termică pe lemne sau pe gaze. Fiecare tip de coș de fum (pentru centrale pe lemne sau combustibili solizi, respectiv gaze) are caracteristici diferite, parametri, reguli de întreținere și norme aparte care trebuie respectate. Verificarea, reparațiile și orice alte detalii care țin de întreținerea acestuia trebuie făculte vara. Nu ezita să faci și o verificare optică, cu camere speciale, pentru interiorul coșului de fum, astfel încât să identifici eventualele fisuri. Reparate vara, aceste mici probleme te vor scuti de complicații uriașe în timpul iernii.
Reparații la acoperiș
Nimic nu poate să fie mai neplăcut decât să te trezești că-ți plouă în casă sau că se umezește vreun perete pentru că se infiltrează apa. Imaginează-ți că asta se întâmplă iarna, când ai vreo 20 de centimetri de zăpadă pe casă și afară sunt undeva în jur de -10 grade. Dacă te-au trecut fiori și dacă știi că acoperișul are nevoie de reparații mai mici sau mai mari, acum este momentul ideal să le faci. Vara, este aproape o distracție să repari micile problemele ale acoperișului, singur sau cu ajutorul unor prieteni. După ce verificarea este terminată, puteți face și un grătar.
Această chestiune nu este valabilă doar pentru cei care locuiesc la casă, ci și pentru cei care locuiesc la bloc, pentru că izolarea de la ultimul etaj nu-i afectează doar pe cei care locuiesc acolo. Apa infiltrată din acoperișul blocului poate afecta inclusiv apartamentele de la etajele inferioare.
Elimină umezeala și mucegaiul
Petele de mucegai și, uneori, zonele umede pot să apară în orice casă, oricât de bine a fost izolată. Problema nu este una gravă și se poate rezova destul de ușor, câtă vreme identifici locul unde există mucegai și umezeală. Zonele umede trebuie izolate corect în exterior și apoi ventilate bine, pentru a se usca. Locurile în care a apărut mucegai trebuie să fie bine curățate și zugravite cu o vopsea specială împotriva mucegaiului, care va preveni reapariția acestuia.
Este foarte important de știut că mucegaiul, dacă nu este corect îndepărtat, se dezvoltă din nou, dar și faptul că este extrem de toxic, fiind cauza unor probleme serioase de sănătate din sfera respiratorie, care pot afecta mai ales copiii.
Repară ferestrele
Aproape că este o excepție absolută casa care nu are tâmplărie de tip PVC. Puțini știu că aceste ferestre, deși foarte rezistente și extrem de fiabile, au nevoie, din când în când, de un control. Poți face asta vara, pentru că, dacă vei identifica vreo problemă, va putea fi rezolvată fără prea mari complicații. Nu omite sistemele de ventilație pe care tâmplăria PVC le are incluse în structură (acele găuri mici care sunt pe tocurile și ramele ferestrelor). Acestea au darul de a evita aburirea ferestrelor în interior, dar și de a oferi o mai bună izolare termică. Nu uita de verificarea garniturilor și de reparațiile acestora, dacă, din cele mai diferite motive, sunt roase, desprinse sau rupte.
Ceva de vopsit?
Lemnul este unul dintre cele mai rezistente materiale. Este frumos, este natural și ecologic, este versatil. Dacă există elemente exterioare de lemn la casa ta, unele dintre ele trebuie vopsite din când în când. Cea mai bună perioadă pentru a face acest lucru este vara. Fie că folosești vopsea ori lac de protecție, această operațiune se face cel mai bine în zilele cade și uscate de vară.
Am menționat doar câteva dintre cele mai importante verificări care trebuie făcute vara, pentru a avea o casă sigură în timpul iernii. Dar, acestea nu sunt toate. Pe listă se mai pot adăuga curățenia și verificarea podului, igienizarea beciului, dacă există și curățenia temeinică în cămară, pentru a face loc conservelor de toamnă. Ideea este că o inspecție critică a casei sau a apartamentului și rezolvarea eventualelor probleme este o măsură mai mult decât înțeleaptă.
Sursa foto: shutterstock.com