Ce trebuie să știi despre executarea silită
Executarea silită este procedura prin care un creditor își poate recupera datoriile neplătite, fiscale sau nefiscale, pe care debitorul nu le mai poate achita sau refuză să le plătească.
De Redactia Observator la 24.12.2019, 11:57Executarea silită este procedura prin care un creditor își poate recupera datoriile neplătite, fiscale sau nefiscale, pe care debitorul nu le mai poate achita sau refuză să le plătească.
Această procedură poate fi pusă în practică doar de un executor judecătoresc, iar cea mai frecventă situație în care se apelează la executarea silită este atunci când o persoană nu mai poate achita ratele unui credit imobiliar făcut la bancă. În acest caz, banca își poate recupera prejudiciul executând silit apartamentul sau casa proprietarului dator.
Cu toate acestea, nu doar proprietățile imobiliare pot fi executate silit, ci și alte bunuri care aparțin datornicului, precum autoturismele, terenurile sau chiar unele venituri periodice.
Cum se demarează procedura de executare silită
Potrivit articolului 662 din Codul de Procedură Civilă, executarea silită nu se poate face decât în cazul creanțelor care sunt certe (existența lor este neîndoielnică), lichide (obiectul lor este determinat) și exigibile (obligația debitorului a ajuns la scadență). Procedura de executare silită poate fi pornită doar de către creditor și presupune depunerea sau transmiterea unei cereri în acest sens la biroul executorului judecătoresc. Apoi, instanța este cea care decide dacă va încuviința sau nu cererea de executare silită. Dacă cererea este aprobată, debitorului i se mai acordă o perioadă de grație de 15 zile, timp în care își poate achita sumele restante și poate evita astfel să fie executat silit.
Cum se recuperează datoriile prin executare silită
Există mai multe modalități prin care poate fi recuperată o datorie prin intermediul acestei proceduri:
1. Cea mai frecventă este executarea silită imobiliară, prin care bunurile imobiliare ale datornicului sunt confiscate și scoase ulterior la vânzare. De altfel, numeroase apartamente de vânzare din București executate silit sunt scoase la licitație la prețuri mult mai mici decât prețul pieței, ceea ce înseamnă că și concurența pentru a le cumpăra este mult mai mare.
2. Poprirea conturilor presupune blocarea unor venituri ale datornicului.
3. Executarea bunurilor mobile presupune sechestrul asupra acestui tip de bunuri, care pot fi ulterior vândute, astfel încât creditorul să își recupereze o parte din prejudiciu.
Cum poate fi evitată executarea silită
Oricine are o datorie semnificativă poate ajunge în situația de a fi executat silit, tocmai de aceea este recomandat ca datoriile să fie plătite mereu la timp sau, dacă debitorul trece printr-o situație mai dificilă și nu mai poate ține pasul cu ratele, de exemplu, unele instituții financiare le oferă varianta unei refinanțări. Astfel, debitorii își pot extinde durata creditului, așa încât ratele lunare să fie mai mici și mai ușor de suportat.
Ce bunuri nu pot fi executate silit
Există și categorii de bunuri și venituri care nu pot fi executate silit. De exemplu, nu pot fi executate ajutoarele de șomaj, de handicap, compensațiile acordate după o concediere, alocațiile sau indemnizațiile copilului, sumele de bani necesare pentru tratarea unei afecțiuni, ajutoarele de maternitate, de deces sau de îngrijire a unui minor bolnav, precum și bursele sau diurnele.
La capitolul bunuri care nu pot fi executate intră obiectele personale ori de uz casnic care sunt esențiale traiului, lucrurile personale ale oamenilor care suferă de un handicap, alimentele, combustibilul necesar pentru o perioadă de maximum trei luni, tablourile ori fotografiile personale.
Sursa foto: Matthias Zomer from Pexels