5 cele mai ciudate religii din toate timpurile
Omul are nevoie să creadă în ceva. Vreme de secole, căile spirituale pe care le-au urmat grupurile de oameni au fost date de creştinism, islamism sau budism.
De Redactia Observator la 18.09.2020, 12:04Sigur, dacă ne referim la perioade îndepărtate de timp, trebuie menţionate şi momentele din istoria umanităţii în care credinţa oamenilor se îndrepta către zei.
Se spune că istoria se repetă, lucru care, iată, se poate aplica şi istoriei credinţelor şi practicilor religioase. Astfel, dacă în Egiptul Antic existau Zeul Fertilităţii şi Zeul Soarelui, astăzi, în acord cu perioada în care trăim, vom vedea că oamenii cred în entităţi pe care unii dintre noi nu ne-am gândit niciodată să le asociem cu religia.
1. Pastafarianismul
Zeul suprem al pastafarianismului este Monstrul Zburător de Spaghete. Pastafarianismul a fost creat în anul 2005 de către Bobby Henderson, ca formă de protest la decizia autorităţilor în domeniul educaţiei din statul american Kansas de a modifica programa şcolară prin renunţarea la teoria evoluţiei. Probabil, Henderson intenţiona să demonstreze că oamenii îşi pot pune credinţa în orice entitate supranaturală în anumite condiţii, chiar şi în... Monstrul Zburător de Spaghete. Cu toate acestea, chiar dacă pare mai mult o glumă, pastafarianismul are astăzi un număr mare de adepţi în întreaga lume.
2. Rastafarianismul
Mişcarea Rastafari îl recunoaşte ca entitate divină pe fostul împărat al Etiopiei, Haile Selassie. Scopul rastafarianismului este reafirmarea identităţii africane care a fost afectată de fenomenul colonial. Unul dintre adepţii celebri ai rastafarianismului este Bob Marley, acesta contribuind şi la popularizarea religiei în lume. Printre ritualurile sacre ala rastafarianiştilor se numără şi consumul de marijuana.
3. Raelismul
Raelştii consideră că oamenii au fost creaţi de către o specie de extratereştri prin procedee tehnice avansate. Ce se remarcă în cazul mişcării raeliste este modalitatea în care se raportează la celelalte religii. Astfel, aceştia consideră că, de-a lungul timpului, extratereştrii Elohim au creat hibrizi extraterestru-om, printre care se numără Buddha, Iisus şi Profetul Mohamed, cu scopul de a-i pregăti pe oameni pentru descoperirea adevăratei lor origini.
4. Biserica lui Maradona
Adepţii Bisericii lui Maradona au ca religie fotbalul. Diego Armando Maradona, unul dintre cei mai buni fotbalişti din toate timpurile, este considerat entitatea supremă a acestui cult. În cadrul bisericii lui Maradona există chiar şi Cele Zece Porunci, printre care se numără „Pune-i primului tău fiu numele Diego” şi „Iubeşte fotbalul mai presus de orice”.
5. Scientologia
Această religie a fost creată de scriitorul american de SF Ron Hubbard. Scientologia nu impune o anumită perspectivă asupra divinităţii precum religiile alternative prezentate anterior, ci mai degrabă îi încurajează pe oameni să descopere singuri adevărul. Adepţii consideră că scientologia este bazată pe un set de practici şi credinţe bine definite, asemenea legilor din ştiinţă. Acest cult pune accent pe înţelegere în toate formele ei: înţelegerea existenţei umane, a universului, a gândurilor şi emoţiilor. Dintre adepţii celebri fac parte Tom Cruise şi John Travolta.
Oricât de ieşite din comun ar părea, religiile apărute în ultimele decenii nu reflectă altceva decât nevoia oamenilor de a crede în ceva mai presus de ei. Chiar dacă nu reprezintă religii de masă cu milioane de adepţi, cele 5 credinţe prezentate anterior sunt dovada că spiritualitatea este un spaţiu vast, pe care fiecare şi-l asumă raportându-se la sine şi la grupul din care face parte.
Oamenii au pornit de la politeism şi s-au îndreptat către monoteism, iar astăzi, se pare, sunt din ce în ce mai răspândite religiile alternative, care propun entităţi divine ieşite din comun. Pentru a înţelege dinamica fenomenului religios astăzi şi chiar de ce există oameni care cred în spaghete, este esenţial să înţelegem trecutul, prin descoperirea istoriei religiilor. În „Istoria credinţelor şi ideilor religioase”, Mircea Eliade face mai mult decât să prezinte o cronologie a religiilor. Istoricul identifică tipare ale manifestării sacrului în vieţile oamenilor din vremea în care omul îşi trăia viaţa în peşteră şi până în timpuri mai apropiate, când ritualurile religioase au căpătat un grad ridicat de complexitate ideologică şi spirituală.
A citi file din istoria religiilor te poate ajuta nu doar să înţelegi fenomenul religios, ci poate chiar să descoperi cum te raportezi tu la elemente din sfera spiritualităţii: în ce crezi, de ce crezi, cum crezi.