Cele mai frecvente boli la culturile de grâu. Metode de prevenire și combatere
Grâul este una dintre cele mai cultivate plante din România.
De Redactia Observator la 21.05.2020, 11:38Este preferată de fermieri, în special datorită capacităților sale ridicate de producție, a rezistenței mari la principalii factori de risc ai climatului din țara noastră și a costurilor necesare pentru lucrările de îngrijire, reduse în comparație cu ale altor culturi.
Deși o cultură de grâu poate reprezenta o idee de afaceri extrem de profitabilă, pentru obținerea unei productivități maxime este necesară combaterea eficientă a tuturor dăunătorilor și bolilor care pot ataca planta.
Cele mai multe boli atacă grâul încă din faza de răsărire, însă, acestea se pot manifesta oricând, până în stadiul de înspicare a plantei. De aceea, este necesară identificarea rapidă a acestora și utilizarea unor fungicide pentru culturi, care să combată bolile și să permită dezvoltarea plantelor în condiții optime. În cele ce urmează vom prezenta cele mai comune boli care pot afecta o cultură de grâu și îți vom oferi sfaturi utile pentru prevenirea și combaterea acestora.
Fuzarioza (Fusarium graminearum)
Fuzarioza este o boală comună la cultura de grâu, provocată de ciuperca Fusarium graminearum, care poate afecta planta pe toată perioada de vegetație a acesteia. Dezvoltarea sa începe primăvara, fiind favorizată de condițiile de umiditate din sol și de temperaturile mai ridicate.
Fuzarioza la grau afectează spicul plantelor, iar prezența bolii poate fi sesizată încă de la formarea bobului, când spicele suferă o îngălbenire prematură și sunt seci, fără boabe în ele. Semnele infecției pot fi observate și pe tulpini, care vor prezenta leziuni brune, iar în cazul în care se extinde, vor fi observate striuri alungite pe suprafața tecii.
Pentru prevenirea apariției fuzariozei în cultura de grâu, este necesară folosirea unor soiuri rezistentei, dar și aplicarea unui tratament preventiv pentru semințe, care să le protejeze de agentul patogen. Pe terenurile care prezintă un atac virulent al fuzariozei, este bine să se evite cultivarea de cereale păioase pentru cel puțin trei ani.
Dacă boala afectează grâul în timpul perioadei de înspicare, este necesară aplicarea unui fungicid eficient, care să o combată. Produsul Caramba® 60 SL va eradica fuzarioza la spic și poate fi folosit începând cu apariția frunzei stindard, până la sfârșitul înfloritului. Doza optimă de aplicare este de 1l/ha.
Septorioza (Septoria tritici)
Septorioza este o altă boală comună în culturile de grâu din România, care poate cauza pierderi de producție de până la 30%. În urma atacului, țesuturile plantei se necrozează, iar în final se va produce uscarea frunzelor. Primele semne de atac ale septoriozei se pot vedea pe frunzele inferioare ale grâului, pe teci și la baza plantei. Pe suprafața acestora vor apărea pete brunificate sau galbene, cu o formă oval alungită, care se pot uni în cazul unui atac mai puternic.
Pentru că septorioza este o boală comună la culturile de grâu, se recomandă aplicarea preventivă a unui fungicid precum Priaxor®EC, care va inhiba sistemul energetic al patogenilor și va oferi o eficiență de lungă durată.
Rugina galbenă (Puccinia striiformis)
Rugina galbenă atacă frunzele plantei de grâu și se poate răspândi treptat pe tot țesutul foliar. Atacul acestei boli poate duce la necrozarea frunzelor, iar în situația în care vremea este secetoasă, se poate produce uscarea completă a plantelor.
Atacul ruginei galbene poate fi identificat pe frunzele grâului, care prezintă pustule galbene-portocalii, așezate paralel. Pe măsură ce planta avansează în vegetație, leziunile de pe frunze se vor mări și vor lua forma unor benzi, iar pustulele vor fi prezente în striuri.
O modalitate foarte folosită pentru prevenirea atacului cu rugina galbenă este semănarea târzie a grâului de toamnă, utilizarea soiurilor cu un nivel ridicat de toleranță sau aplicarea fungicidului Priaxor®EC. Atunci când boala apare într-o fază de vegetație târzie a plantei, se recomandă aplicarea imediată a fungicidului Allegro® , un produs cu acțiune sistemică ce asigură o protecție îndelungată a culturii.
Bucură-te de o productivitate maximă a culturii tale de grâu și protejeaz-o eficient de toate bolile care i-ar putea afecta buna dezvoltare. Aplică preventiv tratamentele fitosanitare indicate, pentru a obține o recoltă mulțumitoare și pentru a nu înregistra pierderi la producție.
Sursa Foto: Shutterstock