Colegiul Medicilor cere respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor
Colegiul Medicilor din România (CMR) face apel ferm la respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor
De Redactia Observator la 07.09.2018, 14:47Colegiul Medicilor din România (CMR) face apel ferm la respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor, spunând că este un drept fundamental, consfinţit de legile naţionale şi europene. Instituţia arată că în ultima perioadă asistăm la expunerea în spaţiul public a unor elemente de diagnostic ale unor pacienţi, persoane publice încalcălcând dreptul fundamental al pacienţilor, respecti dreptul la confidenţialitate.
"Confidenţialitatea datelor de sănătate ale tuturor pacienţilor este un drept fundamental, consfinţit de legile naţionale şi europene. Din păcate, în ultimul timp, asistăm la expunerea în spaţiul public a unor elemente de diagnostic ale unor pacienţi. Constatăm astfel cum persoane publice sau private încalcă dreptul fundamental al pacienţilor, respectiv dreptul la confidenţialitate. (...) De aceea, facem un apel ferm la respectarea drepturilor tuturor pacienţilor români, indiferent de diagnostic şi de contextul în care se află bolnavul, a spus preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, citat ]ntr-un comunicat de pres[ transmis vineri.
Potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. De asemenea, informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres, iar în cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului nu mai este obligatorie. "Orice amestec în viaţa privată, familială a pacientului este interzis, cu excepţia cazurilor în care această imixtiune influenţează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate şi numai cu consimţământul pacientului. Sunt considerate excepţii cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică", se menţionează în lege.
Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat duminică pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fişa medicală a unui protestatar. Postarea lui Vâlcov a dispărut la scurt timp, iar consilierul a scris pe reţeaua de socializare că i-a fost ştearsă. "#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ştearsă”, a scris Vâlcov pe Facebook.
Ulterior, protestatarul a depus plângere penală împotriva lui Darius Vâlcov.