Antena LIVE

Curs valutar

Ce trebuie să știi despre construcția corectă a acoperișului: 4 sfaturi practice

Repararea vechiului acoperiș sau construcția unuia nou reprezintă un proiect important pentru care trebuie să ții cont de numeroase detalii.

De la 29.05.2020, 17:32
WhatsApp
Ce trebuie să știi despre construcția corectă a acoperișului Shutterstock

Pe lângă faptul că trebuie să ai grijă ca aspectul exterior al casei să fie cât mai plăcut, acoperișul are, în primul rând, un rol funcțional. Acesta trebuie să îți protejeze casa de intemperii, sa împiedice pierderile de căldură și să hidroizoleze locuința.

De altfel, construcția corectă a acoperișului te va ajuta să eficientizezi costurile de întreținere ale locuinței. Iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere:

Forma acoperișului

Un criteriu important este forma acoperișului. Atunci când planifici construcția acestuia trebuie să ții cont atât de condițiile meteo din zona unde ai casa, adică de temperaturile maxime și minime înregistrate în timpul anului, de vânt, dar și de cantitatea de precipitații și zăpadă. În funcție de aceste criterii vei alege să construiești un acoperiș plat sau unul înclinat. De regulă, cel mai întâlnit tip de acoperiș este cel cu două ape deoarece este ușor de realizat, are un design simplu și permite scurgerea cu ușurință a apei de ploaie și a zăpezii.

Alt tip de acoperiș este cel cu o apă, adică are o singură pantă, dar care nu este recomandat în zonele cu vânturi puternice. Acoperișul cu patru ape este mai rezistent decât cel cu două ape, însă este mai costisitor, deoarece necesită mai multe materiale. Evită să construiești un acoperiș plat, tip terasă, dacă locuiești într-o zonă cu precipitații abundente, chiar dacă acest tip de acoperiș îți permite să amenajezi o grădină sau o terasă în aer liber și ar fi o alegere tentantă.

Materialele folosite

Următorul pas este să decizi ce tip de materiale vei folosi pentru acoperiș. Este indicat să studiezi cu mare atenție tot ce există în materie de acoperisuri pentru case, pentru că alegerea ta va trebui făcută având informații complete. Fiecare variantă diferă în funcție de costurile de montaj, durata de viață, nivelul de izolație fonică, termică sau hidroizolație. 

De exemplu, țigla metalică are o durată de viață care poate varia între 15 și 50 de ani și poate fi montată rapid. Tabla este rezistentă la precipitații, vânt și zăpadă, iar costurile de montaj sunt reduse.

Șindrila bituminoasă este considerată a fi potrivită pentru orice tip de acoperiș, se montează cu ușurință, iar costurile sunt reduse. Ține cont că este ușor inflamabilă. Important este să iei în calcul zona în care locuiești, clima și nevoile tale atunci alegi tipul potrivit de material pentru acoperiș.

Sistemul pluvial

Nu este necesar doar ca forma acoperișului să fie potrivită, ci trebuie să montezi și un sistem pluvial eficient. Acesta este necesar pentru a colecta apa de pe acoperiș, dar și zăpada care se topește, astfel încât fațada să rămână uscată și să nu existe infiltrații în casă. Ține cont că jgheabul trebuie să fie montat puțin mai jos de linia acoperișului și să depășească marginea cu cel puțin jumătate din diametrul său.

De asemenea, trebuie să ai în vedere că dimensiunea sistemului pluvial depinde de suprafața acoperișului. De exemplu, dacă suprafața este de 125 mp, ai nevoie de jgheaburi cu o lățime de 125 mm și burlane cu diametrul de 87 mm. În ceea ce privește materialele folosite, sistemul pluvial din tablă sau oțel poate avea o durată de viață de până la 50 de ani. Nu uita să cureți periodic sistemul pluvial de frunze și zăpadă.

Aerisirea și ventilația podului

Un alt aspect important este modul în care aerisești podul, indiferent dacă îl transformi în spațiu de locuit sau îl folosești ca loc de depozitare. Chiar dacă materialele pe care le folosești pentru construcția acoperișului îți pot oferi nivelul dorit de izolare fonică, termică și hidroizolație, aerisirea podului te va ajuta să previi excesul de umiditate, acumularea de căldură pe timpul verii și înghețul pe timpul iernii.

Mai mult decât atât, un sistem de aerisire eficient va crește nivelul de confort din locuință și durata de viață a materialelor de construcție și a structurii locuinței. Montează un număr egal de spații pentru admisia aerului și guri de aerisire, pentru ca aerisirea să fie făcută în mod corect. Ai grijă ca acestea să fie ferite de posibile infiltrații de apă sau zăpadă pentru a nu bloca fluxul de aer.

Așadar, dacă planifici cu atenție fiecare detaliu și folosești materialele potrivite, construcția acoperișului poate fi un proiect de succes. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a obține rezultatele dorite.

Sursă foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024