Declarații contradictorii la nivel înalt, privind măsurile de relaxare a restricțiilor
La Palatul Victoria, relaxarea din 15 mai se vede altfel decât la Cotroceni. Într-o singură zi, libertăţile pe care le redobândim s-au tot extins. Klaus Iohannis a anunţat primul că relaxarea vine la pachet cu restricţii şi că nu vom putea pleca din oraş aşa uşor. A urmat premierul care ne-a anunţat că vom putea merge totuşi la munte să facem alpinism. Iar spre miezul nopţii, ministrul de Interne a plusat: putem face drumeţii, putem merge la pescuit şi chiar în vacanţă la Bâlea Lac.
De Redactia Observator la 05.05.2020, 22:56- Demnitarii încă nu s-au hotărât ce înseamnă relaxarea
- Dreptul la liberă circulaţie va putea fi limitat doar prin lege
KLAUS IOHANNIS, președintele României - Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate.
LUDOVIC ORBAN, premierul României - Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților
MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne - Există posibilitatea să mergi din Bucureşti în, nu ştiu, în Bâlea Lac.
Într-o criză fără precedent oamenii aşteaptă de la oficiali răspunsuri clare si măsuri concrete. Declaraţiile sunt insa contradictorii. Preşedintele, premierul şi ministrul de Interne privesc diferit relaxarea.
Contradicții între declarațiile înalților demnitari
KLAUS IOHANNIS, președintele României - Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității.
LUDOVIC ORBAN, premierul României - Dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte.
MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne - Puteţi să faceţi drumeţii, drumeţii în trei fără nicio problemă. Va fi şi pescuitul intordus, cu siguranţă.
Nu e clar deci dacă putem face o rezervare la munte după 15 mai, nici la ce distanţă de oraş ne putem plimba cu bicicleta sau dacă ne putem vizita rudele din alt oraş. Ba chiar premierul s-a contrazis singur.
NELU TATARU, ministrul Sănătăţii - Turismul este, să spunem, o ramură o economiei la care ne gândim poate după 1 iulie, dacă vrem să ne gândim la deschiderea a unor, eu ştiu, terase.
Neînţelegerile îi lasă pe hotelieri de la mare în ceaţă
Corina Martin - preşedintele FAPT - Nu sunt adoptate reglementări nici pentru modul în care vor funcționa hotelurile, nici pentru cum pot fi deschise unitățile de alimentație publice. Nu ştim ce se va întâmpla pe plajă.
În lipsa unor planuri oficiale, investitorii îşi pregătesc măsuri pe cont propriu. S-au gândit de pildă să le ia temperatura turiştilor la intrarea in staţiune.
Filtrele de poliţie de la intrarea în staţiuni ar urma să fie însoţite de medici. Fiecare turist va fi supus unui test rapid. Abia după aflarea rezultatului va putea să îţi continue drumul către hotelul unde e cazat şi către mare.
George Niculescu - prefectul judeţului Constanţa - Am văzut deschiderea din partea reprezentanților economici de a contribui pentru efectuarea acestor teste. Sunt costuri pe care ei și le asumă.
Din 15 mai când starea de urgenţă este înlocuită cu alerta naţională, dreptul la liberă circulaţie va putea fi limitat doar prin lege, atrag atenţia specialiştii.
AUGUSTIN ZEGREAN, fost preşedinte CCR - Dacă vor să menţină anumite interdicţii care fac parte din categoria drepturilor fundamentale, cum ar fi libera circulaţie, cum vreau eu să plec în Canada, trebuie făcută prin lege, nu prin alte măsuri.
Concret, orice restricţie impusă românilor după expirarea ordonanţelor militare va trebui votată de parlament.