Patru din zece copii români trăiesc în sărăcie, conform cifrelor oficialilor europeni
Copiii din România sunt condamnaţi la sărăcie. Unul din zece adoarme flămând, iar şansele unui trai mai bun sunt mici, arată cel mai nou studiu Eurostat. Iar proiectul de lege care le-ar dubla alocaţiile este motiv de dispută între politicieni.
De Redactia Observator la 06.03.2020, 21:08- Patru din zece copii români trăiesc în sărăcie, conform cifrelor oficialilor europeni
- Statisticile prezentate de specialiştii Uniunii Europene sunt alarmante
Copiii din România sunt condamnaţi la sărăcie. Unul din zece adoarme flămând, iar şansele unui trai mai bun sunt mici, arată cel mai nou studiu Eurostat. Iar proiectul de lege care le-ar dubla alocaţiile este motiv de dispută între politicieni.
Deşi nu este ferită de lipsuri, Lavinia zâmbeşte. Are 11 ani şi locuieşte împreună cu părinţii şi cei cinci fraţi ai săi, într-o cameră de nici 20 de metri pătraţi, cu pereţii mai mult reci decât calzi. Nu sunt bani pentru lemne de foc. Iar priorităţile sunt altele.
Lavinia Cataramă: Sora noastră mai mică are nevoie de pamperşi, lapte şi mâncare şi n-avem bani.
Cei şase fraţi cred cu tărie că soarta lor se va schimba în bine. Lavinia visează să fie medic, iar fratele ei Ştefan - pompier.
Tatăl lor este singurul care merge la lucru, atunci când şi găseşte ceva să muncească. În rest, se bazează pe alocaţie şi pe ajutorul social. Adică, în jur de 2.000 de lei pe lună. Asta în condiţiile în care valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o singură persoană adultă depăşeşte 2.600 de lei.
Manuela Cataramă, mamă: Ne e foarte greu. Nu ne ajunge suma de bani pe care o avem. Trăim de pe azi pe mâine, să ne întreţinem. Mai o datorie, mai o lumină...nici factura asta nu este plătită. Nu avem de unde.
Majorarea alocaţiilor la 300 de lei pe lună ar însemna pentru ei o gură de oxigen, spune mama celor şase copii. S-ar putea întâmpla de la începutul lunii august, dacă Executivul nu prorogă, din nou, termenul de intrare în vigoare a legii dublării alocaţiilor.
Copiii din România sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din toată Uniunea Europeană. Aproape patru din zece sunt şi vor rămâne săraci.
Roxana Paraschiv, coordonator programe "Salvaţi Copiii": Un copil crescut în sărăcie, cu acces limitat la Educatie și Sănătate, se va transforma într-un adult cu un nivel scăzut de educaţie, condamnat la o muncă subremunerată sau instabilă și care, la rândul lui, va duce mai departe sărăcia către următoarea generaţie.
Gelu Duminică, sociolog: Marea soluție e să creăm locuri de muncă în zonele cele mai vulnerabile, să dezvoltăm infrastructura în acele zone - infrastructura umană, rutieră, de solidaritate, drum, pod, apă.
În Uniunea Europeană, 23% dintre copii sunt supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. 22% dintre adulţi şi doar 18% dintre vârstnici sunt în aceeaşi situaţie, arată studiul Eurostat.