Actrița Cristina Stamate, o viață pe scenă: "Sincer, pe mine m-a ales meseria, nu eu am ales-o pe ea"
Cristina Stamate a murit, în această dimineață, la Spitalul de Urgență Floreasca, cu puţin înainte de ora 7.00. Îndrăgita actriţă avea 71 de ani.
De Redactia Observator la 27.11.2017, 16:36Cristina Stamate a murit, în această dimineață, la Spitalul de Urgență Floreasca, cu puţin înainte de ora 7.00. Îndrăgita actriţă avea 71 de ani. Artista era internată de săptămâna trecută pentru investigaţii, după ce i se făcuse rău.
Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, la începutul lunii ianuarie 2015. În timpul operaţiei, inima artistei a fost oprită timp de 2 ore. O echipă formată din zece medici i-a făcut atunci actriţei trei by-pass-uri, în decurs de 6 ore şi jumătate.
Cine a fost Cristina Stamate
Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, la București.
Mai întâi a vrut să se facă medic, apoi avocat, dar de mică toţi i-au spus că are talent şi că „artistă trebuie să se facă".
„Sincer, pe mine m-a ales meseria, nu eu am ales-o şi am fost încurajată de copil să fac actorie. Am fost la Şcoala Populară de Artă, am făcut balet, recitam, cântam, deşi mă pregăteam pentru Drept. Când am hotărât cu două săptămâni înainte să dau la Teatru am zis doar aşa, hai să încerc şi asta! Ştiu oameni care au dat la teatru de zece ori până au intrat, dar mie mi s-ar fi părut o pierdere de timp. Eu nu am vrut să pierd nici măcar o zi din viaţa asta, ştiind mereu că pot să fac orice, ştiind că pot să o iau oricând de la capăt şi că pot face orice altă meserie cât se poate de bine", a povestit artista într-un interviu.
La Institutul de Artă Teatrală ṣi Cinematografică a intrat la vârsta de 17 ani, fiind studentă la clasa regizorului Alexandru Finţi ṣi mai apoi a Sandei Manu.
A absolvit în 1967 ṣi, după un stagiu de doi ani la Teatrul din Arad, a venit la Bucureṣti, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.
- Alexandru Arşinel, sfârşit după moartea Cristinei Stamate: "M-am săturat! Îl rog pe Dumnezeu să se oprească!"
- Cristina Stamate, ultimul interviu. "Umorul te poate ridica, dar nu te poate salva. Cred că poate să bandajeze un pic ..." (VIDEO)
Cristina Stamate, sufletul teatrului de estradă din Bucureşti
Actriţa Cristina Stamate şi-a pus în valoare simţul umorului, ironia şi autoironia în zeci de spectacole la Teatrul de Revistă, la Teatrul Naţional de Televiziune ṣi la Teatrul Naţional Radiofonic.
"Eu cred că viaţa e foarte comică. Te apucă şi râsul când vezi ce se întâmplă în jur. E plină de umor, e un joc de-a râsul plânsul, din care eu găsesc mai ales motivele de râs. Eu cred, de altfel, că umorul ne e specific nouă, ca neam. Avem mişto-ul în sânge. Atu-ul meu este că eu am umor şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe scenă. Oricât de neagră ar fi viaţa, tot găsesc de ce să fac haz. N-aş suporta să mă afişez în faţa altora deprimată şi plângăcioasă. E sub demnitatea mea. Asta e diferenţa între englezi, să zicem, şi români. Englezii se salută cu "Ce mai faci?". "Bine!", românii cu "Ce mai faci?". "Pai uite, mi s-a spart ţeava de la bucătărie, m-a înşelat bărbatul, am uitat mâncarea pe foc!", declara Cristina Stamate în Formula As.
Cristina Stamate a jucat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase in foarte multe spectacole, printre care amintim: "Vivat Revista", "Hohote in Herastrau", "Comedie pe Titanic", "Revista Revistelor", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Te aştept diseară pe Lipscani", "Ura... şi la gară" , "O seara la revista", "Scandal in paradis".
Actriţa a jucat şi în "Secretul lui Bachus", un film de comedie din 1984, regizat de Geo Saizescu.
Prietenia cu Stela Popescu
Cristina Stamate a fost prietenă cu Stela Popescu şi colege pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Spunea în interviuri că modelele ei au fost actriţele Liliana Tomescu şi Whoopi Goldberg. Iubea opera rock, îi plăcea Pink Floyd.
"TE IUBESC, CRISTINA! Când citesti aceste pagini, e greu să mai poti adăuga si tu un gram de umor. Dar, chiar dacă nu pot să vă încânt prin cuvinte de laudă spirituale, pe care le merită, sunt fericită că, încă odată, Cristina nu m-a dezamăgit. Când o vezi pe scenă este sclipitoare, când îti oferă o retetă te acoperă de scântei amuzante, dincolo de biata mâncărică. Dar să si scrie cu atât talent si umor despre ceea ce ne înconjoară, parcă nu-ti vine a crede. Ei, uite că, încă odată, Cristina ne uimeste. Si câtă nevoie avem de ea! Dumnezeu a creat-o într-o zi de duminică, încărcând-o de haruri si pentru aceasta ar trebui să fie cel mai fericit om din lume. Dar n-o să vă vină să credeti că nici măcar nu îndrăzneste să se mândrească cu ele, si stă undeva departe, discretă, bucuroasă doar atunci când citeste pe buzele dumneavoastră un zâmbet.
Tumultoasă, mereu în vervă, debordând de vitalitate, de umor, dar si de autoironie, Cristina Stamate deschide cu această carte o fereastră spre lumea din stradă, o lume pestrită, galagioasă, colorată, autentică. Eseurile adunate în aceste pagini sunt frânturi din viată, din viata sa de artist dedicată Teatrului de Revistă `Constantin Tănase` si surprinse, ca si pe scenă, în cheie tragicomică.
Are vocatia iubirii fată de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeste mizeria omenească, are o privire ironică, dar întelegătoare. Are vocatia prieteniei, gata oricând să-ti fie aproape, fără să astepte nici o recompensă. Te iubesc, Cristina si as vrea să am bucuria de a-ti citi gândurile asternute pe hârtie mereu...mereu", a scris regretata Stela Popescu în prefata cărții "Femeia Hopa- Mitica", a cărei autoare a fost colega ei de scenă, dar și de cabină Cristina Stamate.