Cum au reacționat românii în fața unor crize sociale
Ajutorul acordat celor aflați în nevoie se numără printre activitățile curente ale românilor. De la inundații până la crize sanitare, oamenii s-au mobilizat de fiecare dată pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile.
De Redactia Observator la 08.07.2020, 12:58Studiile realizate în ultimii ani sugerează că atunci când îi ajuți pe cei din jur au loc schimbări psihologice la nivelul creierului care se află în strânsă legătură cu starea de fericire.
În România există mai multe organizații non-guvernamentale care, împreună cu mediul de afaceri și cu ajutorul sponsorizărilor venite de la oamenii de rând, reușesc să ajute familiile aflate în nevoie. În țara noastră, copiii sunt cei care au cea mai mare nevoie de ajutor. Motiv pentru care există mai mult ONG-uri care se preocupă de bunăstarea copiilor din medii defavorizate, cu atât mai mult în această perioadă când, din cauza pandemia de coronavirus, copiii sunt mai expuși violenței, abuzului și exploatării, ceea ce poate avea consecințe devastatoare pentru viitorul lor.
Și sistemul medical a fost grav afectat în această perioadă, de aceea atenția multor organizații s-a îndreptat către medicii aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus.
Sprijinirea elevilor din medii dezavantajate
Elevii din medii dezavantajate fac eforturi pentru a termina un ciclu de învățământ. Situația economică precară a familiilor îi determină pe cei mai mulți să abandoneze școala de la vârste timpurii. De-a lungul anilor, mai multe organizații non-guvernamentale au sprijinit educația copiilor din familii vulnerabile.
Din 2008 până în prezent, Ateliere Fără Frontiere a donat peste 15.000 de computere către peste 1.000 de școli din zone marginalizate. Organizația colectează computere uzate de la mari companii, pe care le recondiționează cu ajutorul sponsorizărilor primite din mediul de afaceri și le acordă elevilor din medii defavorizate pentru ca aceștia să aibă acces la educație digitală.
De asemenea, UNICEF România dezvoltă programe pentru ca toţi copiii să poată fi în siguranţă, să aibă parte de servicii de sănătate, de condiţii de trai decente şi de acces la educaţie de calitate. Printre obiectivele organizației se numără prevenirea separării inutile a copiilor de familie, a sărăciei, a sarcinilor timpurii, a îmbolnăvirilor, a discriminării, a absenteismului şi a abandonului şcolar.
Acțiunile de sprijinire a copiilor au crescut în ultima perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit informațiilor de la nivel internațional, pandemia de coronavirus a afectat bunăstarea copiilor din întreaga lume. Odată cu închiderea școlilor, peste 360 de milioane de copii care depindeau de mesele oferite în unitățile de învățământ au fost nevoiți să își găsească alte surse de hrană.
Sprijinirea medicilor în lupta cu noul coronavirus
Metropolitan Life, alături de Fundatia United Way Romania, sprijină cadrele medicale aflate în linia întâi în lupta cu virusul SARS-CoV-2, prin intermediul proiectului „Infirmiera Virtuală“ și al echipamentelor de protecție, în valoare de 25.000 de dolari.
„Infirmiera Virtuală“ este o soluție inovativă de comunicare și avertizare pentru limitarea expunerii la infectarea cadrelor medicale în contactul cu pacienții afectați de COVID-19. Este, de fapt, o rețea de avataruri interconectate cu aspect de cadru medical. Cu ajutorul acestor avataruri, medicii, asistentele medicale și infirmierele pot comunica video și prin text cu pacienții, având contact direct doar în situații esențiale pentru sănătatea acestora. Astfel, în două luni, un singur device poate elimina până la 180 de potențiale surse de infectare.
În plină pandemie, 15 avataruri virtuale au ajuns la două mari spitale din țară: Spitalul Clinic Colentina din București și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu“ din Timișoara.
Pe de altă parte, Organizația Salvați Copiii a deschis un fond de urgență pentru sprijinirea imediată a sistemului medical și a început echiparea spitalelor cu aparatură medicală urgentă în lupta contra pandemiei de COVID-19. În urma solicitărilor urgente primite de la spitale, organizația a achiziționat prioritar, din fondul de urgență deschis pentru spitale, echipamente și materiale medicale indispensabile în lupta medicilor. Până în acest moment, 52 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă.
În ultimele trei decenii, România a înregistrat progrese importante atât în domeniul sanitar, cât și în cel educațional, în mare parte și datorită implicării active a oamenilor în campanii sociale.
Sursă foto: Bignai/ Shutterstock