Cum poți să-ți crești șansele de a-ți găsi un loc de muncă și de a fi angajat
Atunci când cauți un loc de muncă, îți dorești să fii remarcat și ales încă din primele momente, însă de multe ori procesul de recrutare durează mai mult și poate deveni anevoios.
De Redactia Observator la 07.11.2019, 14:53Atunci când cauți un loc de muncă, îți dorești să fii remarcat și ales încă din primele momente, însă de multe ori procesul de recrutare durează mai mult și poate deveni anevoios.
Pentru a fi sigur că vei fi printre cei aleși pentru părțile finale ale acestui proces, acordă atenție acestor aspecte:
CV-ul
CV-ul te recomandă înainte să ai șansa de a susține un interviu în fața angajatorului. Cu cât acesta reflectă mai bine experiența ta anterioară, studiile și domeniile în care îți dorești să activezi, cu atât angajatorul poate constata mai ușor dacă vei fi o alegere bună. Un CV de tip europass îți oferă posibilitatea de a transmite într-un mod cât mai transparent motivele pentru care ai fi o alegere bună pentru postul la care aplici. Informațiile incluse în acesta trebuie să se potrivească și cu cerințele angajatorului pentru poziția respectivă. CV-ul este indicat să includă studiile și locurile de muncă anterioare, dar trebuie să ai pentru fiecare poziție ocupată câte o scurtă descriere a îndatoririlor tale și acolo unde este posibil și modul în care ai făcut diferența în businessul cu pricina. Și textele cât mai relevante prin care subliniezi ce direcție vrei să urmezi în carieră vor atrage cu siguranță atenția.
Documentarea
Când aplici la un loc de muncă este important să te interesezi de profilul companiei și să ai cât mai multe informații înainte să le primești direct de la sursă. Mai mult, înainte de a aplica la job poți să-ți răpești câteva minute și să înțelegi mai bine ce fel de oameni lucrează în compania respectivă și ce fel de profil caută. În felul acesta, vei putea să modifici anumite informații sau exprimări din CV pentru a avea mai multe șanse de a fi angajat. Dacă tonul folosit de companie în prezentări este unul relaxat și colectivul tânăr, CV-ul trebuie să te recomande ca o persoană deschisă și dornică de a învăța cât mai mult. Când compania are un aer extrem de profesionist și strict, va trebui să alegi o altă abordare și poate chiar să te prezinți cât se poate de formal la interviu, pentru a lăsa o impresie cât mai potrivită.
Interviul
Când ajungi la partea interviului față în față înseamnă că angajatorul vrea să afle mai multe despre tine și să-și facă o părere finală. Este important să fii punctual la întâlnire și bine pregătit atât pentru a răspunde întrebărilor adresate, cât și pentru a pune propriile întrebări. Momentele în care arăți cât mai multă curiozitate sunt cele care îl vor face pe angajator să realizeze cât de mult te interesează această poziție și compania. Întrebările pe care le pui pot demonstra că ți-ai făcut temele și știi deja destul de multe despre activitatea companiei și că anumite aspecte ți-au atras atenția în mod special. Evită întrebările care ar arăta opusul. La interviu trebuie să exprimi siguranță și încredere în sine, dar și să-l faci pe angajator să se simtă bine și apreciat.
Asigură-te că te pregătești temeinic înainte de a aplica la un job, începând cu conținutul CV-ului. Informațiile concise și relevante vor fi apreciate de cei care îți analizează CV-ul, iar în acele momente acesta trebuie să iasă în evidență. Angajații din echipa de resurse umane se vor asigura că cei care trec în partea următoare a procesului de recrutare sunt cei care au într-adevăr ceva în plus de oferit companiei.