Cum iluminezi corect un dormitor modern
Dormitorul este camera în care petreci momente importante odihnindu-te, însă, ai nevoie de un iluminat potrivit pentru fiecare moment al zilei, activitate și stare.
De Redactia Observator la 19.03.2020, 17:08- Stabilește cele mai importante layere.
- Alege becurile potrivite.
Dormitorul este camera în care petreci momente importante odihnindu-te, însă, ai nevoie de un iluminat potrivit pentru fiecare moment al zilei, activitate și stare.
Poate fi complicat să le mulțumești pe toate, mai ales pentru că atmosfera riscă să devină încărcată. Planificarea în prealabil a luminilor și așezarea lor strategică te vor ajuta să stabilești un echilibru de care să te bucuri în fiecare zi. Iată câteva idei:
Stabilește cele mai importante layere
Când decorezi dormitorul, trebuie să stabilești zonele în funcție de activitățile pe care le vei avea zi de zi, dar și de ambientul pe care vrei să-l creezi pentru seară.
Lumina ambientală
Lumina ambientală și cea generală sunt cele cu care trebuie să începi atunci când te apuci de amenajarea dormitorului. Acestea trebuie să îți ofere iluminatul necesar pentru activități precum aranjarea hainelor în dulap sau datul cu aspiratorul. Pentru aceasta, este suficient să te bazezi pe candelabre sau lustre insalate în mijlocul tavanului și lumina care se împrăștie cu ușurință în întreaga cameră.
Lumina de lucru
Dormitorul este rezervat somnului, dar, uneori, acesta e și locul ideal pentru citit sau pentru a planifica în agendă programul pentru săptămâna următoare. În general, un corp de iluminat precum veioza de pe noptiera de lângă pat este suficient pentru a-ți oferi lumina necesară acestor inițiative. Lumina de lucru poate veni din surse de orice formă, atât timp cât are suficientă putere pentru a crea un mediu potrivit pentru concentrare.
Lumina de accent
Aceasta este folosită de cele mai multe ori pentru a scoate în evidență piese de decor, tablouri sau elemente de design. În dormitor, lumina de accent poate fi folosită ca înlocuitor al luminii ambientale, pentru acele momente când vrei să creezi o atmosferă romantică sau, pur și simplu, confortabilă. Poți folosi aplice, spoturi sau benzi LED aplicate în zona de la capul patului sau la baza peretelui.
Alege becurile potrivite
Atmosfera din dormitor este influențată în cea mai mare parte de becurile pe care le alegi. Acest aspect este destul de subiectiv, însă, experții spun că în dormitor ar trebui să fie folosite becuri de 2.000 - 4.000 de lumeni. Intensitatea se schimbă în funcție de ambientul pe care dorești să-l creezi în dormitor.
De asemenea, tot în ceea ce privește nivelul de lumină și libertatea de a alege, trebuie să decizi dacă vrei să poți modifica nivelul cu ajutorul unui dimmer. Becurile clasice nu au această funcție, dar există becuri LED cu putere reglabilă care te vor ajuta să setezi atmosfera în funcție de momentul zilei și de preferințe.
Culoarea becului și nuanțele sunt la fel de importante pentru dormitor, deoarece se aleg în funcție de tipurile de lumină și de layere. Becurile incandescente sunt potrivite pentru lumina de accent, prin care oferi dormitorului căldură și pentru acele momente când vrei să te relaxezi la TV. Când folosești zona de lucru, ai nevoie de un bec cu lumină albă, care te va ține în priză. Astfel de lumini vor reduce producția de melatonină din organism și te vor ține trează mai mult timp. Nu este recomandat să le folosești noaptea, când încerci să adormi, așa că nu încurca rolurile.
Încearcă să combini cât mai multe tipuri de corpuri de iluminat, de la candelabre, la aplice, pentru a organiza un dormitor modern. Nu uita să acorzi atenție specială acelor colțuri ale camerei care trebuie să ofere o strălucire caldă, pentru a te simți cât mai în largul tău și pentru a adormi mai ușor. Funcționalitatea și stilul trebuie combinate cu succes în fiecare cameră.
Sursa foto: unsplash.com
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și