Cum investești timpul tău liber ca să te menții mereu în formă
Trăim într-o lume competitivă în care timpul liber a devenit foarte prețios, cu atât mai mult cu cât uneori ne este foarte greu să ne mai ocupăm și de viața personală.
De Redactia Observator la 05.03.2020, 10:46- Investește proactiv în timpul tău liber.
- Nu uita să acorzi importanță și aspectelor care țin de mentalul tău.
Trăim într-o lume competitivă în care timpul liber a devenit foarte prețios, cu atât mai mult cu cât uneori ne este foarte greu să ne mai ocupăm și de viața personală. Prin urmare, este foarte important ca atunci când dispui de câteva ore pentru tine să faci lucruri utile și să investești în activități care te pot ajuta să te menții mereu în formă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Mai jos, descoperă câteva dintre metodele prin care îți poți folosi eficient timpul liber, astfel încât să nu ai niciodată senzația că a trecut un weekend, de exemplu, și nu ai reușit să faci mare lucru.
Investește în activități care-ți cresc speranța de viață
A investi timp și resurse financiare în sănătatea ta fizică și mentală este un lucru care, evident, poate contribui la creșterea speranței de viață. De foarte multe ori ești prins în activitățile de zi cu zi și ești atât de stresat de problemele de la serviciu, încât te neglijezi și ajungi într-un moment în care chiar nu mai poți continua. Investește proactiv în timpul tău liber ca să te hrănești mai bine, să faci sport cu regularitate, să petreci cât mai multe ore în aer liber cu prietenii ori familia și să mergi la controalele medicale de rutină.
Dincolo de toate aceste activități cu ajutorul cărora te poți menține mereu într-o formă fizică satisfăcătoare, nu uita să acorzi importanță și aspectelor care țin de mentalul tău și de latura ta emoțională. Fă-ți un obicei, mai ales înainte de culcare, să te relaxezi și să citești cărți ale unor autori precum Osho, de pildă, în care vei descoperi o mulțime de mecanisme prin care să-ți recapeți energia pozitivă și să privești tot ce ți se întâmplă dintr-o altă perspectivă decât așa cum ești obișnuit. Te pot inspira și poveștile unor oameni din lumea întreagă și care își dezvăluie secretele longevității lor: legătura strânsă cu natura, reducerea efectelor stresului, alimentație echilibrată și chiar apartenența la unele comunități spirituale.
Dedică timp acțiunilor de voluntariat
A te menține într-o formă bună nu înseamnă doar a avea grijă de corpul tău, ci și de starea ta de spirit. Acțiunile de voluntariat sunt diverse și joacă rolurile diferite. Fie că este vorba despre acțiuni ample de curățare a albiilor râurilor sau a plajelor sau despre simple daruri pe care le faci unor copii de la un orfelinat, astfel de activități înseamnă asumarea unor responsabilități sociale, civice și îți dau sentimentul plăcut că ai încercat să faci ceva util și concret ca să-i ajuți pe semenii tăi aflați în nevoie sau pentru societatea în care trăiești.
În plus, astfel de acțiuni, la fel ca hobby-urile, te pot ajuta să cunoști oameni noi, să descoperi alte laturi ale personalității tale și să afli povești de viață care te inspiră.
Investește-ți timpul liber pentru a construi ceva
În cartea „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, Stephen R. Covey identifică patru tipuri de acțiuni care definesc programul nostru zilnic:
-
Urgente și importante – crizele, deadline-urile, gestionarea unor situații neprevăzute ca accidente, incendii, inundații etc.
-
Non-urgente și importante – construirea unor relații cu cei din jur, identificarea unor oportunități, luarea unor măsuri de prevenire, planificările.
-
Urgente și neimportante – ședintele, întrunirile, telefoanele.
-
Non-urgente și neimportante – privitul la televizor, e-mail-urile.
Practica a demonstrat că petrecem cel mai mult timp cu primul și cu al patrulea tip de activitate, în vreme ce adevărata zonă pentru dezvoltarea personală este reprezentată de acțiunile de tipul al doilea. Prin urmare, investește-ți timpul în construirea de relații durabile cu persoanele interesante din jurul tău, chiar dacă acest lucru înseamnă să pornești de la simple conversații pe rețelele de socializare. Apoi, nu pierde ocazia să descoperi locuri noi și nu îți neglija pasiunile. Nu în ultimul rând, încearcă să vezi lucrurile în perspectivă și analizează cum îți poți planifica resursele financiare mai bine, pentru ca întotdeauna să ai un fond de rezervă, să îți asiguri o pensie decentă și să te protejezi, pe cât posibil, de efectele unor situații neprevăzute.
Acordă-ți timp pentru a aprecia mai bine ceea ce ai
Studiile psihologice au demonstrat că un job bine plătit înseamnă dezvoltarea unui simț deosebit al productivității și îți dă încredere în propriile forțe. Problema este că apare tendința de a munci cu mult peste ceea ce avem nevoie pentru a primi aceste recompense. Totul în detrimentul familiei, al prietenilor sau al relațiilor romantice, care ne fac, de fapt și de drept, fericiți. O cercetare publicată în 2010 de Association for Psychological Science a arătat că persoanele care au resurse financiare considerabile nu sunt neapărat fericite, pentru că și-au pierdut abilitatea de a savura momentele simple din viața lor, cum ar fi frumusețea unui răsărit sau a unui apus ori gustul inconfundabil al unui vin de colecție. Motivul este că, de obicei, bunăstarea vine la pachet cu un stil de viață agitat, stresant, în care oamenii nu mai au timp pentru ei.
Prin urmare, este esențial să-ți acorzi timp pentru a te bucura de ceea ce ai, de micile plăceri care la prima vedere nu par importante, dar care joacă un rol major când vine vorba de a te menține într-o formă bună. Cu alte cuvinte, ia-o mai ușor și investește-ți timpul liber pentru a admira verdele intens al frunzelor, ca să asculți foșnetul frunzelor sau să apreciezi adevărata valoare a texturii felurilor de mâncare preferate sau ale băuturilor care te duc cu gândul spre locuri în care ai vrea oricând să călătorești.
Cum timpul tău liber este tot mai prețios, pentru că nu ai întotdeauna posibilitatea să te bucuri de prea multe astfel de momente, este important să știi cum să-l folosești eficient. În acest sens, ai la îndemână o mulțime de metode, cum sunt și cele de mai sus, astfel încât să te menții în formă din toate punctele de vedere: fizic, mental, spiritual.
Sursa foto: Shutterstock