Antena LIVE

Curs valutar

Cum să păstrezi aerul mereu proaspăt în casă?

Te-ai gândit vreodată cât timp din cursul unei zile, al unei săptămâni, luni sau an ți-l petreci în interior, fie că este vorba de locuința proprie, birou sau autoturism?

De la 22.04.2020, 16:52
WhatsApp
Galerie (3)
Cum să păstrezi aerul mereu proaspăt în casă piqsels

Realitatea este că cea mai mare parte a timpului ne-o petrecem în interior, cu atât mai mult acum, cu cât suntem cu toții în perioada de autoizolare cauzată de epidemia cu coronavirus.

Calitatea aerului din orice încăpere și mai ales cea din locuință, care s-a transformat în locul în care ne petrecem tot timpul în aceste zile, are un impact major asupra sănătății noastre și, implicit, asupra sistemului imunitar.

Și cum în această perioadă de pandemie este necesar să avem grijă de sănătatea noastră, trebuie să acordăm o atenție deosebită menținerii unui aer proaspăt și curat în locuința noastră. În acest sens, una dintre metodele prin care îți poți îmbunătăți imunitatea este păstrarea unui aer optim în interiorul locuinței tale. În cele ce urmează, îți vom prezenta principalele practici care să te ajute să menții un aer proaspăt și benefic pentru sănătate în casa ta. 

Aerisește locuința indiferent de anotimp 

Conform studiilor realizate de Agenția Europeană a Mediului, aerul din interior poate deveni de 5 ori mai greu de respirat și mai poluat decât aerul din mediul exterior, iar praful din interiorul casei este una dintre cele mai periculoase surse alergenice. Astfel, pentru a te bucura de un aer proaspăt în mediul casei tale, cel mai la îndemână lucru pe care îl poți face este aerisirea locuinței. 

Indiferent de anotimp, deschide ferestrele casei tale pentru 10 minute, atât dimineața, cât și seara. Acest obicei te va ajuta să purifici pe cât posibil aerul din interior, mai ales în această perioadă în care toate activitățile tale se desfășoară în casă, activități ce pot deteriora calitatea aerului din interior. 

Păstrează-ți casa curată și ordonată 

Curățenia, precum și ordinea, au un efect benefic asupra îmbunătățirii calității aerului din casa ta. Cu siguranță ai simțit de multe ori că se schimbă aerul din casă, atunci când ai aspirat, ai șters praful sau ai schimbat așternuturile de pat. Așadar, este absolut necesar să-ți programezi o zi de curățenie a locuinței în fiecare săptămână, eliminând astfel murdăria și praful. 

Aspiră covoarele și suprafețele, șterge praful de pe suprafața mobilierului, îngrijește pardoselile cu produse non-toxice și menține lenjeria de pat, draperiile și pernele curate, iar astfel aerul din locuința ta se va schimba semnificativ. 

Asigură-te de funcționarea corectă a electrocasnicelor

Este necesar să verifici constant aparatele electrocasnice, în special aragazele și cuptoarele ce funcționează pe gaz, pentru a evita astfel scurgerea gazului în aer. De asemenea, pentru a te asigura de funcționarea optimă a aspiratorului, nu uita să îl cureți după fiecare utilizare. Aparatul de aer condiționat necesită și el curățarea propriu-zisă a filtrelor, pentru a funcționa în condiții normale și a împrospăta astfel aerul din locuință. 

Acordă o atenție deosebită și hotei, pe care este necesar să o folosești de fiecare când gătești în bucătărie. Asigură-te și de funcționalitatea ventilatorului din baie, o altă investiție eficientă pentru sănătatea ta și pentru întreținerea băii. Asigurându-te de funcționarea corectă a acestor aparate, aerul viciat din locuința ta va fi înlocuit de un aer proaspăt și curat, în mod constant. 

Controlează umiditatea aerului din locuință

O valoare ridicată a umidității dintr-o locuință poate genera condiții favorabile agenților patogeni și alergenilor, iar pe de altă parte, umiditatea scăzută din casă poate favoriza apariția unor infecții respiratorii, îndeosebi în sezonul rece. Aparatele de aer condiționat contribuie și ele la îmbunătățirea calității aerului, însă pentru o valoare a umidității la cote normale, este necesar să folosești aparate speciale pentru umidificare și dezumidificare, în funcție de caz. 

Un dezumidificator are rolul de a elimina umiditatea din casa ta, prin condensarea apei. Acest aparat electrocasnic este necesar în special în zilele călduroase de vară, atunci când aerul devine aproape irespirabil din cauza umidității crescute. Și aparatele de aer condiționat funcționează pe același principiu, însă ele nu reîncălzesc aerul înainte de a-l retrimite în încăpere. 

De cealaltă parte, umidificatorul funcționează pe baza unui sistem de vapori reci, ce nu cauzează mucegai sau igrasie, și este ideal pentru perioada iernii, atunci când sistemele de încălzire duc la scăderea umidității aerului din locuință. Înainte de a fi pulverizată, apa folosită de un umidificator este dezinfectată la o temperatură mare, împiedicând răspândirea bacteriilor. 

Îngrijește plantele din casa ta 

În afară de faptul că sunt o excelentă idee de înfrumusețare a decorului casei tale, plantele sunt, de asemenea, ideale pentru purificarea aerului dintr-o locuință. Așa cum bine știm, în procesul de fotosinteză, plantele absorb dioxidul de carbon din aer și îl transformă în oxigen. Și cum oxigenul este benefic în menținerea aerului proaspăt și curat, plantele din casă sunt adevărate surse de curățare și purificare a aerului. Așadar, asigură-te că plantele din casa ta au tot ceea ce este nevoie pentru o dezvoltare armonioasă și îngrijește-le constant, pentru a avea parte de un aer cât mai bun de respirat la tine acasă. 

Creează-ți un mediu plăcut de trăit în locuința ta și ai în vedere toate aspectele prezentate mai sus, în ideea obținerii unui aer cât mai proaspăt și benefic pentru sănătate! 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024