UTIL! Cum poţi să îţi dai seama dacă ai telefonul ascultat
Bună seara dumneavoastră şi ascultătorilor noştri. Aşa răspund unii la telefon. E o ironie la adresa celor care ne ascultă telefonul. O isterie care a cuprins România
De Redactia Observator la 07.11.2014, 20:03Bună seara dumneavoastră şi ascultătorilor noştri. Aşa răspund unii la telefon. E o ironie la adresa celor care ne ascultă telefonul. O isterie care a cuprins România
S-a întrerupt, dar nu pentru că a căzut reţeaua. Nici pentru că s-a descărcat telefonul. Şi, cum ziceam pe vremuri, pentru că a intrat cuplajul. Pardon, filajul.
Cartelele prepay sau abonamentele nu sunt sigure. De fapt, nimic nu e sigur. Contează doar aparatul pe care îl foloseşti. De exemplu, smartphone-urile sunt cel mai uşor de interceptat.
"Dacă ai portul bluetooth pornit, oricine din jurul tău îţi poate instala un program de tip spion. În momentul în care avem o asemenea aplicaţie pe telefon, aceasta trimite un semnal celui care a instalat-o, îi sună de fapt telefonul şi lui, iar el ascultă ca şi cum ar fi a treia persoană", spune Anca Georgescu, inginer IT.
Specialiştii desfiinţează miturile care umblă pe internet privind modalitatea prin care îţi dai seama că telefonul este interceptat. Printre acestea:
-supraîncălzirea bateriei.
-ecranul telefonului se luminează fără a fi accesat.
-descărcarea mai rapidă.
-apelarea la 544.
Tehonolgia este atât de avansată, explică experţii, încât puţini sunt cei care se pot îndoi de siguranţa convorbirii. Dacă totuşi specialiştii nu v-au convins şi aveţi în continuare emoţii, cel mai simplu e să scoateţi bateria telefonului şi să purtaţi discuţia în altă parte.
Analiza rapoartelor SRI din perioada 2007 - 2012 arată că mandatele de interceptare puse în aplicare de SRI s-au triplat în şase ani, de la puţin peste 10.000 de acte autorizate în 2007 la peste 36.000 în 2012.