Cum îți pregătești casa pentru primăvară. Sfaturi și trucuri utile
N-am avut parte de multe zile însorite în martie, așa că nu e prea târziu să vorbim despre pregătirile de primăvară. Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre lucrările la casă, amenajarea curții sau confortul din interiorul locuinței.
De Redactia Observator la 03.04.2019, 16:02N-am avut parte de multe zile însorite în martie, așa că nu e prea târziu să vorbim despre pregătirile de primăvară.
Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre lucrările la casă, amenajarea curții sau confortul din interiorul locuinței.
Ai grijă de exteriorul casei
Verifică mai întâi starea acoperișului, inclusiv coșul de fum, jgheaburile și burlanele, care pot fi înfundate cu pământ, frunze și alte resturi vegetale aduse de precipitații în timpul iernii. Asigură-te că nu există stricăciuni și repară acolo unde este cazul, pentru a evita infiltrația apei prin acoperiș.
Crăpăturile din pavaj apărute peste iarnă trebuie de asemenea reparate, nu doar pentru a-i reda curții aspectul inițial, ci și ca să nu rețină apa. Folosește și o soluție pentru curățarea pavajelor, diluată cu apă (de obicei, 1:1). Aceasta va îndepărta murdăria, petele, depunerile de calcar și rugină și va reda culoarea pavelelor.
Dacă este cazul (au apărut fisuri, colorări), zugrăvește fațada casei. Peste zugrăveala veche pot fi aplicate vopsele cu silicat, vopsele de fațadă obișnuite sau vopsele de fațadă cu silicon.
Ai în vedere îmbunătățiri în interiorul locuinței
Instalează încă de pe acum unul dintre aceste aparate UV antiinsecte. Este vorba despre un aparat electric care acționează eficient împotriva țânțarilor și muștelor și care poate fi montat pe perete sau suspendat. Are o durată de viață de până la 10.000 de ore și este conceput pentru a fi folosit în interior sau pe terasă.
Vorbește cu un tehnician priceput pentru curățarea și igienizarea aparatelor de aer condiționat, înainte ca temperaturile să crească. În funcție de cât de des folosești aparatul de aer condiționat, filtrele pot fi curățate o dată sau de două ori pe an. Filtrele aparatului de aer condiționat acumulează mult praf, bacterii și alergeni. Necurățate la timp, scad performanța aparatului și cresc consumul de energie.
Dacă nu ai făcut asta deja imediat ce s-a topit zăpada, verifică dacă există scurgeri de apă în mansardă, dar și la baie, în jurul chiuvetei sau al mașinii de spălat. Vezi în ce stare este boilerul.
Următorul pas: ferestrele și ușile. Înlocuiește garnitura ferestrelor cu geam termopan pentru a izola marginile ferestrei și a nu lăsa căldura să pătrundă în locuință în timpul verii. O garnitură rezistă aproximativ 5 ani, după care începe să își piardă din elasticitate, nu mai izolează corespunzător și trebuie înlocuită.
Înlocuiește draperiile din bucătărie și din living cu unele în culori deschise, care să lase lumina soarelui să intre în cameră. În bucătărie, ideale sunt perdelele de cafenea (de tip vitraj), care acoperă doar partea de sus a ferestrei.
Cumpără vaze noi și adu de la florărie sau din grădină flori de sezon (lalele, narcise, bujori). În baie, instalează un ghiveci cu una dintre plantele rezistente la umezeală: crinul păcii, planta păianjen sau bambusul de apartament. O altă floare care iubește umiditatea și poate supraviețui cu lumină artificială este orhideea.