Cum să ajuți o comunitate defavorizată
Peste 36% din populația României este în risc de sărăcie și excluziune socială. Aceasta e concluzia unui studiu recent publicat de Eurostat. O altă cifră îngrijorătoare este legată de faptul că 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar situația e tot mai rea de la an la an.
De Redactia Observator la 05.02.2020, 17:52Peste 36% din populația României este în risc de sărăcie și excluziune socială. Aceasta e concluzia unui studiu recent publicat de Eurostat. O altă cifră îngrijorătoare este legată de faptul că 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar situația e tot mai rea de la an la an.
În aceste condiții, mai ales dacă ești empatic și îți pasă de cei din jur, e posibil să te fi gândit cum poți ajuta o comunitate defavorizată. E drept, cu o floare nu se face primăvară, dar propriul exemplu poate impulsiona la un moment dat mai multă lume. În plus, pentru beneficiari ar conta enorm de mult faptul că nu sunt singuri în lupta cu acest flagel necruțător numit sărăcie. Iată ce ai putea face tu pentru a ajuta copiii și bătrânii, persoanele cele mai vulnerabile, dintr-un cătun în care apa curentă și toaleta în casă reprezintă un lux.
Voluntariat
Dincolo de a face o diferență în viața celor care beneficiază de ajutorul tău, voluntariatul îți oferă multe avantaje pentru sănătatea ta, atât din vedere fizic, cât și psihic. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că atunci când îţi canalizezi atenţia pe altcineva sau altceva te simți mult mai bine, iar tensiunea acumulată se risipește. În plus, emoţiile pozitive, cum ar fi optimismul, bucuria şi impactul pe care-l ai asupra unui om mai puțin norocos, întăresc sistemul imunitar. Indubitabil, și nivelul stimei de sine va fi îmbunătățit semnificativ, iar satisfacția de a oferi este net superioară celei resimțite atunci când tu primești ceva.
Dincolo de toate acestea, ca voluntar înscris într-un ONG, de tipul unitedway.ro, ajungi să faci parte dintr-o comunitate, să legi prietenii cu oameni care au valori comune cu ale tale, să înveți multe lucruri noi. Fără doar și poate, voluntariatul aduce împreună oameni cu mentalităţi asemănătoare, aşa că îţi va fi foarte uşor să îţi faci prieteni și cunoștințe noi. În plus, vei câștiga experienţă profesională, iar astfel de activități pot fi și revelatoare, în ideea că te poţi decide mai uşor asupra parcursului profesional, mai ales dacă vrei să continui pe zona de asistență socială, educație, politică, sociologie sau psihologie. În plus, la orice interviu de angajare ai merge, oamenii vor aprecia că ți-ai dedicat timpul și resursele pentru o cauză nobilă.
Donarea zilei de naștere
În loc să îți chemi prietenii la tine acasă sau la restaurant și să primești cadouri, ai putea să ajuți o comunitate defavorizată prin donarea zilei de naștere. În ultimul timp, mai ales datorită rețelelor de socializare, această practică a ajuns tot mai frecventă. Ai putea să urmezi și tu exemplul celor care aleg ca de ziua lor să-i ajute pe cei vulnerabili. Dacă faci și o pagină sau un grup virtual în care să reunești câți mai mulți prieteni, atunci poți să animi „atmosfera” și să îi convingi pe cunoscuți să contribuie cu bani, dar și cu haine, rechizite, jucării și alimente neperisabile. Este esențial să le arăți potențialilor donatori poze cu oamenii pe care să-i ajuți, oferindu-le cât mai multe detalii. „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană!”, spunea magistral Puiuţ, interpretat de Gheorghe Dinică, în filmul „Filantropica”. Încearcă să pui în poveste viața celor care trăiesc la limita supraviețuirii, să le prezinți celor aflați de cealaltă parte a baricadei visurile și eforturile depuse pentru a face față atâtor lipsuri. De exemplu, cazul unui elev căruia îi place să învețe, dar lipsește mult de la școală pentru că nu are cu ce să se încalțe sau să se îmbrace, ar mobiliza multă lume să doneze bani pentru ca micuțul să aibă șansa la educație.
Există mai multe modalități prin care poți ajuta oamenii, important e să fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. E un început promițător și inspirațional pentru ceilalți și în plus nu poate exista împlinire mai mare decât aceea de a vedea că ceea ce faci tu chiar contează.
Sursă: unsplash.com
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și