Antena LIVE

Curs valutar

Date ÎNGRIJORĂTOARE: În România, UNUL din ZECE copii merge la culcare FLĂMÂND

În mediul rural, în 2016, peste 70 la sută dintre familii nu le-au putut oferi copiilor o alimentaţie de calitate, iar unul din 10 copii a mers la culcare flămând, arată un raport al World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural. Potrivit documentului, 40 la sută dintre copii petrec mai mult de două ore pe zi muncind în gospodărie, aceasta fiind şi una dintre cauzele abandonului şcolar.

De la 10.03.2017, 11:44
WhatsApp

În mediul rural, în 2016, peste 70 la sută dintre familii nu le-au putut oferi copiilor o alimentaţie de calitate, iar unul din 10 copii a mers la culcare flămând, arată un raport al World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural. Potrivit documentului, 40 la sută dintre copii petrec mai mult de două ore pe zi muncind în gospodărie, aceasta fiind şi una dintre cauzele abandonului şcolar.

Aproape trei sferturi (74 la sută) dintre familiile care locuiesc în mediul rural au avut, în 2016, probleme în a le asigura copiilor o dietă echilibrată şi o alimentaţie de calitate.

De asemenea, unul din 10 copii a mers la culcare flămând, cotă în scădere faţă de 2014, când unul din opt copii se afla în această situaţie, potrivit raportului World Vision România.

Ţara noastră rămâne în coada listei ţărilor UE în ceea ce priveşte dotarea cu utilităţi sanitare.

Pe acelaşi subiect

"Sănătatea şi nutriţia copilului din mediul rural continuă să ridice provocări, lipsa igienei este considerată încă de medicii de familie ca fiind una din principalele cauze de îmbonăviri ale copiilor în ultimele 12 luni.

Citeşte şi: JOCUL MORŢII! Doi adolescenţi şi-au luat viaţa, ţinându-se de mână. Ar fi victimele jocului Balena Albastră, care a omorât deja zeci de tineri

Jumătate din gospodăriile investigate nu deţin utilităţi sanitare, iar asta afectează mai ales gospodăriile cele mai sărace. Chiar dacă acestea există, ele sunt subutilizate, pentru a reduce costurile facturilor”, se mai arată în raportul "Bunăstarea copilului din mediul rural - 2016”.

Din document reiese că a fost înregistrată o creştere a interesului tinerilor pentru igienă, de la trei băi sau duşuri pe săptămână, după cum declarau ei în 2014, la patru băi sau duşuri. Cu toate acestea, 9 la sută dintre copii au spus că în şcolile în care învaţă nu există o sursă de apă pentru spălarea mâinilor, iar 21 la sută că toaleta şcolii nu are apă curentă.

Nutriţia copilului peste doi ani ridică, în continuare probleme, 5 la sută dintre părinţii din mediul rural intervievaţi spunând că le oferă copiilor lor mai puţin de două mese pe zi.

Potrivit raportului, calitatea şi modul de hrană pentru copilul de sub doi ani contribuie la îmbolnăvirea acestuia, fiind vorba în special de boli ale sistemului digestiv sau respirator.

Citeşte şi: Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru o femeie din Brăila care n-a plătit impozit pentru apartamentul închiriat

Raportul mai arată că procentul copiilor care fumează este în creştere faţă de 2014 - de la 7,3 la sută la 9 la sută, în timp ce incidenţa consumului de alcool a rămas constantă - la 21 la sută.

De asemenea, 30 la sută dintre copiii cu vârste între 7 şi 12 ani prezintă dificultăţi de înţelegere a unui text simplu, în creştere cu două procente faţă de 2014, specialiştii precizând că există un decalaj în ceea ce priveşte educaţia copiilor din mediul rural şi educaţia copiilor din mediul urban.

”Nu putem vorbi de egalitate de şanse între educaţia copilului din rural şi cel din urban. Mai mult decât atât, nu există la nivelul comunităţilor o monitorizare a parcursului şcolar al copilului după absolvirea clasei a VIII-a, eventual până la absolvirea învăţământului general obligatoriu de 10 clase. Datele demonstrează că se menţine decalajul între urban şi rural atât în ceea ce priveşte durata, cât şi calitatea pregătirii şcolare. Există încă un echilibru fragil în privinţa asigurării”, se arată în raport.

Mai mult, 40 la sută dintre copii petrec mai mult de două ore pe zi muncind în gospodărie, un procent mai mic decât în 2014 (58,5 la sută), iar 8 la sută dintre ei chiar lipsesc de la şcoală pentru a se duce la muncă.

Printre cauzele abandonului şcolar în primele opt clase se numără dezinteresul părinţilor pentru educaţia şcolară a copilului, absenteism cauzat de implicarea copilului în munci agricole, abuzul, violenţa, neglijarea, părăsirea şcolii pentru a însoţi părinţii la muncă în străinătate sau plecarea părinţilor la muncă în străinătate şi nesupravegherea copiilor lăsaţi acasă. După clasa a opta, se adaugă şi costurile şcolarizării şi performanţele slabe ale elevului.

În ceea ce priveşte drumul către şcoală, 15 la sută dintre copiii care locuiesc în mediul rural fac mai mult de o oră de acasă până la şcoală, iar faptul că unii dintre ei provin din familii sărace şi, astfel, sunt îmbrăcaţi mai modest sau nu au pachet pentru şcoală, duce la marginalizare.

Studiul arată că 16 la sută dintre copii se simt întotdeauna trataţi diferit faţă de ceilalţi copii din clasă şi nu se simt confortabil în preajma lor.

Specialiştii recomandă implementarea unor proiecte concrete, integrate din "Pachetul integrat de măsuri pentru reducerea sărăciei”, intensificarea acţiunilor de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor, îmbunătăţirea serviciilor de monitorizare şi a mecanismelor de intervenţie a autorităţilor pentru reducerea cazurilor de violenţă împotriva copiilor, lansarea de programe de informare a populaţiei privind oportunităţilor şcolare şi profesionale, dar şi înfiinţarea de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi.

Cercetarea a fost realizată începând cu luna aprilie a anului trecut, pe un eşantion de 2.205 adulţi şi 2.573 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani din 105 comune din judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Olt, Vaslui şi Vâlcea.

Sursă: news.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sat copii foame alimentatie gospodarie scoala
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025